Πώς τα χρώματα του φαγητού επηρεάζουν την όρεξη του παιδιού;

Υπάρχουν χρώματα που είναι πιο ελκυστικά για το παιδί και μπορούν να το δελεάσουν να δοκιμάσει νέες γεύσεις.

Πώς τα χρώματα του φαγητού επηρεάζουν την όρεξη του παιδιού;

To κάθε χρώμα έχει διαφορετική επίδραση στον εγκέφαλο και μάλιστα το κάθε ;ena μπορεί να στείλει συγκεκριμένα σήματα στον εγκέφαλο που υποδεικνύουν τι γεύση έχει το κάθε φαγητό.  

Bigstock

Η σχέση των παιδιών με το φαγητό ενδεχομένως να περάσει από πολλά και διαφορετικά στάδια.Στη νηπιακή ιδιαίτερα ηλικία κάποια παιδιά αρνούνται να φάνε ή να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και οι γονείς αναζητούν τρόπους για να τα δελεάσουν. Το χρώμα του φαγητού πάντως, έρευνες δείχνουν ότι έχει και αυτό τη σημασία του.

Ποια χρώματα ανοίγουν την όρεξη του παιδιού;

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Just Agriculture το 2022 το οποίο μελέτησε την επίδραση των χρωμάτων του φαγητού στην ψυχολογία έδειξε ότι το κάθε χρώμα έχει διαφορετική επίδραση στον εγκέφαλο και μάλιστα ότι το κάθε ένα μπορεί να στείλει συγκεκριμένα σήματα στον εγκέφαλο που υποδεικνύουν τι γεύση έχει το κάθε φαγητό.

Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι η οπτική αντίληψη της γλώσσας ξεκινά ήδη από την παιδική ηλικία και βελτιώνεται με τα χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι το κάθε χρώμα έχει συνδεθεί με συγκεκριμένα συναισθήματα και επηρεάζει την επιλογή ή απόρριψη κάποια τροφής ή τρόφιμου. Πιο συγκεκριμένα:

  • Κόκκινο: Είναι ένα έντονο χρώμα το οποίο φαίνεται να ενεργοποιεί τους γευστικούς κάλυκες και την όρεξη.
  • Μπλε: Έχει συνδεθεί με το αίσθημα της φρεσκάδας, της ηρεμίας και της χαλαρότητας, ωστόσο δεν συγκαταλέγεται στα χρώματα εκείνα που αυξάνουν την όρεξη.
  • Πράσινο: Είναι το χρώμα της φύσης, της φρεσκάδας και της υγείας. Ανοίγει την όρεξη και μπορεί να δελεάσει τα παιδιά για τη δοκιμή νέων τροφίμων.
  • Κίτρινο: Είναι το χρώμα της ευτυχίας και της θετικότητας. Ανήκει στα χρώματα εκείνα που ανοίγουν την όρεξη.
  • Πορτοκαλί: Το πορτοκαλί προκύπτει από τον συνδυασμό του κίτρινου και του κόκκινου χρώματος, συνεπώς και αυτό συγκαταλέγεται στα χρώματα εκείνα που αυξάνουν την όρεξη.
  • Μαύρο: Το μαύρο έχει συνδεθεί με την πικρή γεύση.
  • Καφέ: Αν και σκούρο, είναι ένα χρώμα θερμό που έχει συνδεθεί με τη ζεστασιά και μπορεί να προκαλέσει την όρεξη.

Τροφές για παιδιά με χρώματα που έχουν θετική επίδραση στην όρεξή τους

Στην ομάδα αυτή ανήκουν κόκκινα φρούτα και λαχανικά όπως τα κεράσια, οι ντομάτες, το καρπούζι και οι κόκκινες πιπεριές. Επίσης ανήκουν κίτρινες και πορτοκαλί τροφές όπως η κολοκύθα, τα καρότα, το πορτοκάλι, ο ανανάς, το ροδάκινο και η μπανάνα.

Επίσης, δεδομένου ότι και το πράσινο ως χρώμα θεωρείται ότι ανοίγει την όρεξη, στην ίδια κατηγορία ανήκουν και πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και τα σπαράγγια. Όσον αφορά τα πιο γήινα χρώματα όπως το καφέ και το μπεζ, τροφές που σίγουρα αρέσουν στα παιδιά και έχουν πάντα όρεξη να φάνε είναι το ψωμί και γενικά τα αρτοσκευάσματα.

Στον αντίποδα, βρίσκονται οι τροφές με τα λιγότερο δελεαστικά χρώματα, δηλαδή το μπλε και το μωβ. Αυτές είναι η μελιτζάνα, τα μαύρα σταφύλια, τα μύρτιλα και τα αποξηραμένα φρούτα.

Με πληροφορίες από youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved