Τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά για νήπια

Απίθανα φρούτα και λαχανικά που μπορούν να φάνε τα νηπιάκια σας.

Τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά για νήπια

Τα παιδιά μεγαλώνοντας θα αρχίσουν να γίνονται επιλεκτικά με πράγματα γύρω τους, όπως με το φαγητό. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν θα έρχονται πρώτα στις επιλογές τους, αλλά σαν γονείς θα πρέπει να φροντίσετε ώστε η διατροφή τους να είναι ισορροπημένη.

Η κλινική Cleveland Clinic προτείνει τουλάχιστον πέντε μερίδες ημερησίως, όπου μια μερίδα ισούται με περίπου το ένα τέταρτο του φλιτζανιού "μαγειρεμένα, κονσερβοποιημένα ή ψιλοκομμένα ωμά" φρούτα και λαχανικά. Το USDA, εν τω μεταξύ, προτείνει ότι τα νήπια ηλικίας 2 έως 3 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν ένα φλιτζάνι φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής 1.000 θερμίδων.

kalitera frouta kai laxanika gia nipia 3

Οι ανάγκες του παιδιού σας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθός του και άλλους παράγοντες, οπότε είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε και τον παιδίατρό σας εάν έχετε απορίες γύρω από τη διατροφή του. Σε γενικές γραμμές, όμως, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό μέρος κάθε ισορροπημένης παιδικής διατροφής.

Ποια είναι τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά για νήπια

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας χαρακτηρίζονται "picky eaters" δηλαδή δύσκολα στις επιλογές τους, γι' αυτό και τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά για τα παιδιά σας είναι εκείνα που τελικά θα καταφέρετε να φάνε τα μικρά σας.

Ποια είναι αυτά;

Σπανάκι: Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, τα οποία είναι καλά για την υγεία του εγκεφάλου. Περιέχει επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φυτικές ίνες και ολόκληρο πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών που κάνουν καλό το σώμα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) προτείνει το σπανάκι να τρώγεται στον ατμό ή πουρές μέσα σε κάποιο σνακ ή στο πλάι του κυρίως γεύματος.

Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α. Ψήστε τις, βράστε τις ή φτιάξτε μια ωραία σούπα με αυτές.

kalitera frouta kai laxanika gia nipia 2

Μπρόκολο: Το μπρόκολο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K1, κάλιο και σίδηρο. Βράστε το μέχρι να μαλακώσει, ώστε να είναι πιο εύκολο για το παιδί σας να το φάει.

Φράουλες: Πλούσιες σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά, οι φράουλες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ικανοποιήσετε τη λιγούρα του παιδιού σας για κάτι γλυκό.

Φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να αποφύγετε

kalitera frouta kai laxanika gia nipia 4

Σύμφωνα με το HealthyChildren.org, τα παιδιά δεν ξέρουν να μασάνε σωστά μέχρι την ηλικία των 4 ετών. Για αυτόν τον λόγο, ο AAP συνιστά να μην δώσετε στα νηπιάκια σας ωμά κεράσια με κουκούτσια ή χωρίς, ολόκληρα σταφύλια, ντοματίνια, σέλινο, ωμά καρότα και πράσινα φασόλια - με όλα τα παραπάνω υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Αν ωστόσο, θέλετε να δώσετε στα παιδιά σας κάτι από τα παραπάνω, θα πρέπει να τα πολτοποιήσετε καλά, ώστε να μπορέσουν να τα φάνε με ασφάλεια.

Δείτε εδώ πώς θα καταφέρετε το δύσκολο παιδί σας να φάει φρούτα και λαχανικά.

πηγή: mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved