Επικοινωνήστε στη γλώσσα του μωρού: Πώς να «διαβάσετε» τα σημάδια που σας στέλνει

Σε αυτό που συμφωνούν οι γονείς, νέοι και παλαιοί, είναι πόσο δύσκολη είναι η επικοινωνία με το μωρό τους. 

Επικοινωνήστε στη γλώσσα του μωρού: Πώς να «διαβάσετε» τα σημάδια που σας στέλνει

Επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να μιλάει, οι γονείς δεν γνωρίζουν ακριβώς τι θέλει και πολλές φορές, τους δημιουργείται μεγάλο άγχος στην προσπάθεια να μαντέψουν τι ακριβώς θέλει το μωράκι τους. Εξάλλου, πόσες φορές δεν έχετε ακούσει να λένε: «να μεγαλώσει λίγο, να μιλήσει, να ξέρω τι θέλει». Και, όμως, το μωρό μπορεί να μη μιλάει, αλλά φροντίζει να σας στέλνει σημάδια, που δείχνει τι θέλει. Γιατί έχετε υπόψη σας, ότι ξέρει ακριβώς τι θέλει. Αν πεινάει, αν διψάει, αν νιώθει δυσφορία, αν βαριέται, αν νυστάζει.

Ένα μωρό από την ηλικία των έξι μηνών και μέχρι να πει τις πρώτες του λεξούλες, σας μιλάει με τον τρόπο του, αρκεί να ξέρετε να διαβάζετε τις εκφράσεις του, το βλέμμα του και φυσικά να αποκρυπτογραφείτε το κλάμα του. Το ξέρουμε, αυτό σας φαίνεται κάπως περίεργο και τις πρώτες μέρες, ενδεχομένως να σας φανεί και δύσκολο, αλλά σταδιακά και παρατηρώντας τους μορφασμούς και τους ήχους που βγάζει, με τις ανάγκες που θέλει να καλύψει, θα μπορείτε να κατανοείτε τη «γλώσσα» του και να ανταποκρίνεστε άμεσα σε αυτές. Και το κυριότερο, δεν θα χρειάζεστε να αγχώνεστε γιατί κλαίει κάθε φορά.

Αναγνωρίστε τις εκφράσεις του

Κάνει μορφασμούς που συνοδεύονται από ήχους «γρυλίσματος».

Το πιο πιθανό είναι να νιώθει κάποια δυσφορία. Δοκιμάστε να του κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ στην κοιλίτσα του για να το ανακουφίσετε.

Στρέφει επίμονα το βλέμμα του σε συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Τα μωρά εστιάζουν συχνά το βλέμμα τους σε κάτι που τους κάνει εντύπωση και ιδιαίτερα σε αντικείμενα με έντονα χρώματα που δημιουργούν αντιθέσεις. Παρατηρείστε τι είναι αυτό που του έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Φέρτε το κοντά του, για να βεβαιωθείτε αν μαντέψατε σωστά.

Έχει αυλακώσεις στα φρύδια.

Το πιθανότερο είναι να νιώθει δυσφορία και να είναι έτοιμο να ξεσπάσει σε κλάματα. Πάρτε το αγκαλιά για να χαλαρώσει.

baby cry

Κλαίει χωρίς εξήγηση.

Αν έχει φάει, το έχετε αλλάξει και δεν είναι ώρα για ύπνο, τότε το πιο πιθανό είναι να έχει βαρεθεί ή να προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή σας. Γι αυτό ασχοληθείτε λίγο μαζί του. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση το κλάμα του είναι γκρινιάρικο.

Τέντωμα της πλάτης

Μία, επίσης, πολύ χαρακτηριστική κίνηση που κάνουν όλα τα μωρά, είναι το τέντωμα της πλάτης. Όταν νιώθουν δυσφορία, είναι η πρώτη τους κίνηση, πριν ακόμα και από το κλάμα. Η δυσφορία αυτή μπορεί να προκύπτει από την άβολη στάση του σώματός τους, από το ότι δε θέλουν να φάνε άλλο ή γενικά από ό,τι μπορεί να τους προκαλεί ενόχληση.

Τρίψιμο στα μάτια.

Την κίνηση αυτή την κάνουν όταν αρχίζουν να νιώθουν κούραση και σας ειδοποιούν ότι χρειάζονται ξεκούραση.

Γυρίζει ασυναίσθητα το κεφαλάκι του προς μία κατεύθυνση και ανοίγει το στόμα του.

Είναι μία ενστικτώδης κίνηση που κάνει όταν ψάχνει το φαγητό του και τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι πεινάει.

Αποκρυπτογραφήστε το κλάμα του

Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να «αποκρυπτογραφήσετε» το κλάμα του μωρού σας. Θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν κλαίει πάντα με τον ίδιο τρόπο. Άλλες φορές το κλάμα του είναι πιο έντονο, άλλες πιο απαλό, άλλες είναι σύντομο και άλλες δε λέει να σταματήσει! Αυτό συμβαίνει γιατί ο λόγος που κλαίει δεν είναι πάντα ο ίδιος.

Αν, λοιπόν, το μωρό σας πεινάει, το κλάμα του στην αρχή θα είναι σιγανό, κοφτό και όσο το αίτημα του δεν γίνεται αποδεκτό, το κλάμα γίνεται όλο και πιο έντονο.

Αν νιώθει πόνο, το κλάμα του θα είναι από την αρχή δυνατό, έντονο και δε θα σταματήσει αν δεν του περάσει.

Όταν είναι κουρασμένο, το κλάμα στην αρχή είναι σιγανό, παραπονιάρικο, και αν δεν ξεκουραστεί, τότε θα σηκώσει τους πάντες στο πόδι!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved