Πόσες ώρες πρέπει να παίζει ένα μωρό;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το παιχνίδι και την αλληλεπίδραση του νεογέννητου.

Πόσες ώρες πρέπει να παίζει ένα μωρό;
Bigstock

Το παιχνίδι και η αλληλεπίδραση με το μωρό είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων θα βελτιώσει σιγά σιγά τις γνωστικές, γλωσσικές και κοινωνικές τους δεξιότητες και θα διαμορφώσει την προσωπικότητά του. Παράλληλα τα μωρά χρειάζονται χρόνο μόνα τους για να επεξεργαστούν όσα έχουν δει και βιώσει και επιπλέον, για να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ανεξάρτητα από εσάς.

Πόσες ώρες παιχνιδιού χρειάζεται ένα μωρό;

Το παιχνίδι έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για τα μωρά και τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Ενισχύει την ικανότητά τους να προγραμματίζουν και να οργανώνουν, να συναναστρέφονται με τους γύρω τους και να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Το παιχνίδι βοηθά επίσης τα παιδιά να αναπτύξουν τις γλωσσικές, μαθηματικές και κοινωνικές δεξιότητές τους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ο χρόνος που πρέπει να παίζει ένα μωρό διαφέρει ανά περίπτωση και ο γονιός θα είναι αυτός που θα πρέπει να καταλάβει πότε το μωρό του θέλει να αλληλεπιδράσει και να παίξει και πότε προτιμά να ξεκουραστεί. Το να ανταποκρίνεστε στα σημάδια που σας δίνει το μωρό ενισχύει το μεταξύ σας δέσιμο και επικοινωνία.

Όσο περνάνε οι εβδομάδες μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο που περνά το μωρό μόνο του και καλό είναι να υιοθετήσετε μία ρουτίνα.

Πόση αλληλεπίδραση χρειάζονται τα μωρά;

Η απάντηση και πάλι διαφέρει ανά περίσταση. Τα μωρά επικοινωνούν με τους γύρω τους με ήχους, εκφράσεις και κινήσεις του σώματός σας. Μάθετε να αναγνωρίζετε τι σημαίνει η κάθε κίνησή του και επίσης να θυμάστε ότι ακόμα και τα βασικά της φροντίδας του μωρού, όπως είναι το άλλαγμα πάνας, θεωρείται δραστηριότητα αλληλεπίδρασης.

Εάν νιώθετε ότι το μωρό αποζητά λίγο παραπάνω διέγερση, δοκιμάστε να αλλάξετε χώρο ή και δραστηριότητα. Προσοχή, όμως, μην το παρακάνετε. Τα σημάδια ότι το μωρό αισθάνεται κουρασμένο ή βαριεστημένο είναι:

  • Τρίβει τα μάτια του
  • Κοιτάζει μακριά
  • Κλαίει ή κάνει φασαρία
  • Κλείνει τα μάτια του ή αποκοιμιέται.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved