Πότε μπορεί το μωρό να καθίσει στο καρεκλάκι φαγητού;

Πότε είναι αναπτυξιακά έτοιμο το μωρό να καθίσει σε καρεκλάκι φαγητού και πώς να επιλέξετε το κατάλληλο.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Πότε μπορεί το μωρό να καθίσει στο καρεκλάκι φαγητού;
Bigstock

Από τον έκτο περίπου μήνα κι έπειτα οι στερεές τροφές εισάγονται στη βρεφική διατροφή και το μωρό ανακαλύπτει σταδιακά νέες γεύσεις και υφές. Ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά του και όταν πια είναι σε θέση να καθίσει στο καρεκλάκι φαγητού μπορεί να συμμετάσχει στα οικογενειακά γεύματα, κάτι που είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την κοινωνική του ανάπτυξη. Πότε όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με το περιοδικό Parents, το μωρό είναι αναπτυξιακά έτοιμο να καθίσει στο καρεκλάκι φαγητού όταν μπορεί να καθίσει όρθιο χωρίς υποστήριξη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ελέγχει σε έναν βαθμό το σώμα του και φυσικά να στηρίζει μόνο του το κεφάλι του.

Οι εταιρείες έχουν επίσης συνήθως μία σύσταση για την ηλικία χρήσης. Οι περισσότερες προτείνουν το καρεκλάκι φαγητού να χρησιμοποιείται μετά τον έκτο μήνα που έτσι και αλλιώς είναι μία ηλικία ορόσημο για την ανάπτυξη του βρέφους.

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο καρεκλάκι φαγητού

Πριν κάνετε τις αγορές σας είναι σημαντικό να σκεφτείτε όλες τις παραμέτρους και αυτές σύμφωνα με το Parents είναι οι εξής:

Καθαρισμός: Πιθανότατα δεν θα θέλετε να αποσυναρμολογήσετε εντελώς το καρεκλάκι φαγητού κάθε φορά που το καθαρίζετε. Ψάξτε για καρεκλάκια με αποσπόμενα κομμάτια για να μπορείτε να τα πλένετε πιο εύκολα και χωρίς πολλές εσοχές στις οποίες εύκολα θα μπορούν να μείνουν ψίχουλα και υγρά.

Ανθεκτικότητα: Θα χρησιμοποιείτε το ίδιο καρεκλάκι για τουλάχιστον δύο χρόνια, επομένως βεβαιωθείτε ότι η κατασκευή είναι καλή και σταθερή.

Χαρακτηριστικά ασφαλείας: Οι ιμάντες ασφαλείας θα πρέπει να είναι ανθεκτικοί και να εφαρμόζουν καλά στο σώμα του μωρού. Ένα καρεκλάκι φαγητού με ζώνη ασφαλείας πέντε σημείων είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Βεβαιωθείτε ότι η καρέκλα δεν έχει σημεία όπου μπορεί να πιαστούν τα δάχτυλα του μωρού.

Μέγεθος: Εάν ιδανικά θέλετε ένα καρεκλάκι φαγητού για μικρούς χώρους μπορείτε να βρείτε ένα το οποίο κλείνει εύκολα και που θα μπορείτε να αποθηκεύετε όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Τροχοί: Τα καρεκλάκια φαγητού με ρόδες είναι μεν βολικά, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο για τραυματισμούς. Το πιο σημαντικό είναι οι τροφοί να ασφαλίζουν σταθερά στη θέση τους όταν δεν τους χρησιμοποιούνται.

Ευελιξία: Τα καρεκλάκια φαγητού με χαρακτηριστικά όπως αφαιρούμενο δίσκο και ρυθμιζόμενο ύψος καθίσματος ίσως να σας φανούν πιο βολικά για το μέλλον.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved