Γιατί δεν μπορώ να δώσω στο μωρό στερεές τροφές πριν από τους 6 μήνες;

Το μωρό πρέπει να είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις στερεές τροφές.  

Γιατί δεν μπορώ να δώσω στο μωρό στερεές τροφές πριν από τους 6 μήνες;
Οι στερεές τροφές μπορούν να εισαχθούν με οποιαδήποτε σειρά αρκεί να είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Τα μωρά πρέπει να είναι αναπτυξιακά έτοιμα για να ξεκινήσουν τις στερεές τροφές.

Το να μάθουν να μετακινούν το φαγητό από το μπροστινό μέρος της γλώσσας στο πίσω μέρος του στόματος και στη συνέχεια να το καταπίνουν, είναι μια δεξιότητα που χρειάζεται εξάσκηση.

Μέχρι την ηλικία των 4 έως 6 μηνών, τα μωρά εξακολουθούν να έχουν ένα «αντανακλαστικό εξώθησης της γλώσσας» – αυτό σημαίνει ότι σπρώχνουν την τροφή από το στόμα με τη γλώσσα τους. Η χορήγηση στερεών πριν από 4 έως 6 μήνες αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού. Μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά, τα μωρά ξέρουν μόνο πώς να πιπιλίζουν και να καταπίνουν το γάλα κι όχι πώς να μετακινούν πιο συμπαγείς υφές στο πίσω μέρος του στόματός τους.

Επίσης, δίνοντας στερεές τροφές πριν το μωρό σας είναι έτοιμο, υπάρχει το ενδεχόμενο να σταματήσει το γάλα το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή του.

Πώς να ξεκινήσετε την εισαγωγή στερεών τροφών

Οι στερεές τροφές μπορούν να εισαχθούν με οποιαδήποτε σειρά αρκεί να είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά (σίδηρο) και το φαγητό να έχει τη σωστή υφή.

Δεν υπάρχει σαφής σύσταση σχετικά με την καλύτερη ώρα της ημέρας για να προσφέρετε τα πρώτα στερεά. Δοκιμάστε λίγο μετά τον πρωινό κι αφού πρώτα έχει πιει το γάλα του. Επίσης, να είναι ξεκούραστο και να μην έχει γκρίνια.

Εάν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας αγαπά τόσο πολύ τις στερεές τροφές που μειώνει το θηλασμό ή το μπιμπερό, ελαττώστε την ποσότητα των στερεών που προσφέρετε. Το μητρικό γάλα εξακολουθεί να είναι σημαντική πηγή διατροφής για τους πρώτους 9 έως 12 μήνες της ζωής.

sterees-trofes-upnos-mwrou.jpg

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για να ξεκινήσετε;

Ξεκινήστε προσφέροντας στο μωρό σας πολτοποιημένες τροφές που έχουν λεία και εύκολη στην κατάποση υφή. Παρόλο που το μωρό σας δεν θα έχει δόντια για να μασήσει και να αλέσει την τροφή του, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα ούλα του.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να ταΐσετε το μωρό σας:

  • δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο
  • πουρέ ή κιμά κόκκινο ή λευκό κρέας, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών
  • μαγειρεμένα λαχανικά
  • φρούτα πολτοποιημένα
  • γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και τυρί με πλήρη λιπαρά
  • ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά και ζυμαρικά

Με πληροφορίες από το pregnancybirthbaby.org.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved