Μπορεί η διαλείπουσα νηστεία να επηρεάσει τη γονιμότητα;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διαλείπουσα νηστεία και τη σχέση της με τη γονιμότητα.

Μπορεί η διαλείπουσα νηστεία να επηρεάσει τη γονιμότητα;
Τι είναι η διαλείπουσα νηστεία. Bigstock

Η διαλείπουσα ή διαλειμματική νηστεία είναι ένα σχήμα διατροφής που εναλλάσσει περιόδους σύντομης νηστείας (χωρίς κατανάλωση τροφής ή με σημαντική μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων) με περιόδους απεριόριστης κατανάλωσης τροφής. Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής μεταξύ των ατόμων που επιθυμούν την απώλεια βάρους.

Μα νέα μελέτη όμως που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της East Anglia σε συνεργασία με ερευνητές από το Κέντρο Επιστήμης Περιβάλλοντος, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (Cefas) έδειξε ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού επηρέασε διαφορετικά την αναπαραγωγή σε αρσενικά και θηλυκά ψάρια ζέβρα. Είναι σημαντικό ότι ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος γίνονται εμφανείς αφού τα ψάρια έχουν επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα σίτισης. Η ερευνητική ομάδα εξηγεί ότι ενώ η μελέτη διεξήχθη σε ψάρια, τα ευρήματά της είναι σημαντικά καθώς δείχνουν τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης διατροφής όχι μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στη γονιμότητα.

laxanika-diatrofi-mamas.jpg

Πώς η διαλείπουσα νηστεία επηρεάζει τη γονιμότητα

Ο τρόπος με τον οποίο οι οργανισμοί ανταποκρίνονται στις ελλείψεις τροφής μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος ακόμα και μετά το τέλος της νηστείας. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε το ψάρι ζέβρα (Danio rerio) για να ανακαλύψει τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι εκτίθενται σε φαγητό κατά τη διάρκεια και μετά από μια περίοδο νηστείας.

Ο Δρ Edward Ivimey-Cook της Σχολής Βιολογικών Επιστημών εξηγεί ότι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού επηρεάζει διαφορετικά την αναπαραγωγή σε άνδρες και γυναίκες. «Μόλις τα ψάρια επέστρεψαν στο κανονικό τους πρόγραμμα σίτισης, τα θηλυκά αύξησαν τον αριθμό των απογόνων τους σε βάρος της ποιότητας των ωαρίων τους, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ποιότητα των απογόνων. Η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος μειώθηκε επίσης. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πόσος χρόνος χρειάζεται για να επανέλθει η ποιότητα του σπέρματος και των ωαρίων σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τη νηστεία στο φυσιολογικό μετά τη νηστεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

kafes-ofeli-diatrofi.jpg

Διαλείπουσα ή διαλειμματική νηστεία: Τι περιλαμβάνει

Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι είναι η νηστεία σε εναλλασσόμενες ημέρες, για ολόκληρες ημέρες με συγκεκριμένη συχνότητα την εβδομάδα ή κατά τη διάρκεια ενός καθορισμένου χρονικού πλαισίου. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά, συνήθως εφαρμόζονται οι παρακάτω εκδοχές:

  • Διαδοχική εναλλαγή νηστείας και μη: Εναλλαγή μεταξύ ημερών χωρίς περιορισμό τροφίμων με ημέρες που αποτελούνται από ένα γεύμα που παρέχει περίπου το 25% των καθημερινών αναγκών σε θερμίδες. Παράδειγμα: Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή αποτελούνται από νηστεία και οι υπόλοιπες ημέρες δεν έχουν κανέναν περιορισμό.
  • 24ωρη νηστεία: Πλήρης νηστεία-1-2 ημέρες την εβδομάδα ή κάλυψη έως και 25% των καθημερινών αναγκών σε θερμίδες, χωρίς περιορισμό τροφίμων τις άλλες ημέρες. Παράδειγμα: κανένας περιορισμός για 5 ημέρες και μία διατροφή 500-600 θερμίδων τις υπόλοιπες δύο ημέρες της εβδομάδας.
  • Χρόνος περιορισμένης κατανάλωσης τροφής: Ακολουθείται ένα πρόγραμμα διατροφής κάθε μέρα με ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο για νηστεία. Παράδειγμα: Τα γεύματα τρώγονται από τις 8 π.μ. - 3 μ.μ., με νηστεία κατά τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Με πληροφορίες από το fertilitytips.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved