Πέντε τρόποι να ενισχύσετε τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού σας

Αποτελεσματικές συμβουλές για κάθε γονέα. 

Πέντε τρόποι να ενισχύσετε τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού σας
Για τα μωρά, κάθε εμπειρία της ζωής τους έχει να κάνει με τη μάθηση. Bigstock

Το να είσαι γονιός θεωρείται μία από τις πιο δύσκολες δουλειές στον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη εκπαίδευση για τον τρόπο που θα μεγαλώσει κάθε γονέας το παιδί του με επιτυχία. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να τονώσουν και να ενισχύσουν τη νοητική ανάπτυξη των μικρών παιδιών τους χρησιμοποιώντας καθημερινά γεγονότα ως εξαιρετικές ευκαιρίες μάθησης.

Η Carlota Nelson, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Brain Matters, μοιράζεται πέντε απλές, αποτελεσματικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε το μωρό σας για ένα πετυχημένο μέλλον.

Ενθαρρύνετε την ομιλία του μωρού σας και αντιμετωπίστε την ως πραγματική συζήτηση

Οι ήχοι και οι χειρονομίες που κάνουν τα μωρά είναι η μόνη μορφή επικοινωνίας τους. Ειδικοί πρώιμης παιδικής ανάπτυξης λένε ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε το μωρό μας να μιλήσει και να το αντιμετωπίσουμε ως πραγματική συζήτηση. Οι γονείς πρέπει να ανταποκριθούν στους ήχους, τα σημάδια και τις ενέργειες του μωρού και να ασχολούνται μαζί του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο αριθμός των λέξεων που εκτίθεται ένα μωρό θα καθορίσει την ανάπτυξη του λεξιλογίου ενός παιδιού στην ηλικία των 2 ετών όπως και τα επίπεδα ανάγνωσης ενός παιδιού αργότερα. Πάρτε στα σοβαρά το μωρό σας και ενθαρρύνετε το.

dexiotites.jpg

Διαβάστε στο μωρό σας και αναπτύξτε τις γλωσσικές του δεξιότητες

Τα μωρά μπορεί να μην μιλούν ή να διαβάζουν ακόμα, αλλά γεννιούνται έτοιμα να μάθουν. Ακόμη και σε ηλικία 3 μηνών, μπορούν να διακρίνουν κάθε ήχο που χρησιμοποιείται σε κάθε γλώσσα σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε φορά που διαβάζετε δυνατά στο μωρό σας, αναπτύσσετε τις γλωσσικές του δεξιότητες. Φροντίστε να του δείχνετε τις εικόνες στο βιβλίο και να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία και τους χαρακτήρες. Απλές ερωτήσεις όπως "Τι φορούν;" ή "Πόσοι είναι;" θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του παιδιού σας. Το διάβασμα στα μωρά όχι μόνο τα εκθέτει σε νέες λέξεις, αλλά δημιουργεί επίσης την αγάπη τους για τα βιβλία και το διάβασμα. Θυμηθείτε, οι μεγαλύτεροι ηγέτες είναι φανατικοί αναγνώστες, οπότε γιατί να μην ξεκινήσετε νωρίς;

Χρησιμοποιήστε καθημερινές εμπειρίες ως ευκαιρίες μάθησης

Για τα μωρά, κάθε εμπειρία της ζωής τους έχει να κάνει με τη μάθηση. Είτε πρόκειται για την ώρα του μπάνιου, ή την ταξινόμηση των ρούχων, είτε για το μαγείρεμα και οποιεσδήποτε άλλες δουλειές σας, αυτές οι δραστηριότητες αποτελούν εξαιρετικές στιγμές μάθησης. Εξηγήστε τους τι κάνετε ώστε να ενισχύσετε τις γλωσσικές του ικανότητες. Μετρήστε και ταξινομήστε τα ρούχα για να αναπτύξετε τις μαθηματικές του ικανότητες και παίξτε με τα συστατικά και τις υφές των τροφίμων για να ενισχύσετε την επιστημονική του σκέψη. Το να κάνετε εκφράσεις που εκδηλώνουν διαφορετικά συναισθήματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να του διδάξετε συναισθηματική νοημοσύνη.

Πάρτε το παιχνίδι στα σοβαρά

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν συνεχώς. Όταν παίζουν, αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες ζωής. Το να υποδύονται διαφορετικούς ρόλους/χαρακτήρες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους επιτρέπει να βιώσουν πώς είναι να είσαι κάποιος άλλος και να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων. Επίσης όταν παίζουν με άλλα άτομα, μαθαίνουν να συμβιβάζονται και να παίρνουν σειρά. Το ελεύθερο παιχνίδι κατά το οποίο χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, όπως το να προσποιούνται ότι ένα τρενάκι μπορεί να ταξιδέψει στο διάστημα, πυροδοτεί τη δημιουργικότητα τους αλλά και τις γλωσσικές τους δεξιότητες, καθώς μαθαίνουν να εκφράζουν λεκτικά τις ιδέες τους. Όταν φαντάζονται νέους κόσμους, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα και να δημιουργούν νέες δυνατότητες. Αυτό που μοιάζει με απλή διασκέδαση είναι στην πραγματικότητα πολύ σημαντική δουλειά. Πάρτε το παιχνίδι στα σοβαρά γιατί το παιχνίδι είναι μια σοβαρή ευκαιρία μάθησης. Αποφύγετε να είστε πολύ συχνά με το κινητό στα χέρια μπροστά στο παιδί σας. Έρευνες δείχνουν ότι αυτό κάνει τα παιδιά να αισθάνονται λιγότερο σημαντικά.

dexiotites-morou-dio-minon.jpg

Καθοδηγείστε τα μέσα από το δικό σας παράδειγμα

Τα μωρά είναι ιδιοφυείς μιμητές. Αντιγράφουν και καταγράφουν ό,τι βλέπουν να κάνετε. Μέχρι να μιλήσουν, γίνονται ειδικοί στο να αναγνωρίζουν εκφράσεις και μη λεκτικές συμπεριφορές τις οποίες μαθαίνουν να μιμούνται. Παρακολουθώντας τη γλώσσα του σώματός σας, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τους άλλους ή τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε σε μια πρόκληση, τα μωρά θα υιοθετήσουν αυτές τις συμπεριφορές και θα ενεργήσουν κατά τον ίδιο τρόπο αργότερα.

Ο τρόπος που ενεργείτε γύρω από το μωρό σας διαμορφώνει το άτομο που θα γίνει αργότερα

Συμπεριλάβετε αυτές τις πέντε συμβουλές μέσα στην ημέρα σας και θα αυξήσετε κατά πολύ τις πιθανότητες να ευδοκιμήσει το μωρό σας στο μέλλον. Το να δίνετε στο παιδί σας τα καλύτερα εργαλεία ώστε να επιτύχει στο μέλλον δεν έχει να κάνει με χρήματα ή την πρόσβασή σε εξωφρενικά μέσα διδασκαλίας. Έχει να κάνει με εσάς, το χρόνο που αφιερώνετε και την προσωπική σας δέσμευση.

Η Carlota Nelson είναι η σκηνοθέτης του Brain Matters, ενός πρωτοποριακού ντοκιμαντέρ για την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Πριν από την έναρξη των γυρισμάτων, η Carlota πέρασε οκτώ μήνες ερευνώντας την πρώιμη παιδική ανάπτυξη με κορυφαίους νευροεπιστήμονες στον κόσμο και μέλη της κοινότητας της πρώιμης παιδικής ανάπτυξης. Για να μάθετε περισσότερα για την ταινία, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.brainmattersfilm.com .

Πηγή: unicef.org/greece

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved