Βοήθεια! Το παιδί μου γκρινιάζει όταν έρχεται η ώρα του ύπνου

Γιατί το μωρό ή το νήπιό σας ξυπνάει κλαίγοντας τη νύχτα

Βοήθεια! Το παιδί μου γκρινιάζει όταν έρχεται η ώρα του ύπνου

Υπερένταση παιδιού πριν τον ύπνο

Bigstock

Μήπως το μικρό σας κάθε βράδυ όταν έρχεται η ώρα του ύπνου μεταμορφώνεται στο πιο γκρινιάρικο πλάσμα; Μήπως φωνάζει, κλαίει και χτυπιέται, αρνούμενο να κοιμηθεί; Αυτό και μόνο σας κάνει να αισθάνεστε άγχος και στρες όταν η μέρα φτάνει στο τέλος της και πρέπει να αντιμετωπίσετε το «χάος» πριν τον βραδινό ύπνο.

Τι πρέπει να κάνετε αν βρίσκεστε σε αυτή τη θέση; Και τι προκαλεί αυτή την αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού σας πριν τον ύπνο; -Και, ίσως το πιο σημαντικό- θα πρέπει να ανησυχείτε για το μικρό σας ή φάση είναι και θα περάσει;

Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αιτίες της βραδινής γκρίνιας των νηπίων πριν τον ύπνο και μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε.

routina-upnou-sxoleio.jpg

Γιατί το παιδί μου φωνάζει, κλαίει και γκρινιάζει όταν έρχεται η ώρα του βραδινού ύπνου;

Κάθε μέσα σας φαίνεται ότι το νήπιό σας κάνει νέα πράγματα και εξελίσσεται από μωρό σε παιδί. Μέρος αυτής της εξέλιξης μπορεί να προέρχεται από αλλαγές στις ανάγκες, τα πρότυπα και τις προτιμήσεις τους στον ύπνο.

Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης των μικρών παιδιών, καθώς επιτρέπει στον εγκέφαλο να επεξεργάζεται νέες πληροφορίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να βοηθήσει τόσο στη γνωστική όσο και στη συναισθηματική ανάπτυξη. Γι' αυτό και μόνο αξίζει να μάθετε τυχόν λόγους που το παιδί σας γκρινιάζει ώστε να βελτιώσετε την ώρα του ύπνου.

Ποιοι είναι, λοιπόν, μερικοί λόγοι για τους οποίους το μικρό σας μπορεί να είναι δυσαρεστημένο στη σκέψη ότι πρέπει να κλείσει τα μάτια και να κοιμηθεί;

Είναι άρρωστο: Μια ξαφνική αδιαθεσία, είναι λόγος που μπορεί να κάνει ένα νήπιο να γκρινιάζει πριν την ώρα του ύπνου. Τα μικρά όταν νιώθουν περίεργα -μπουκωμένη μύτη, πονόλαιμο, αδιαθεσία- δεν θέλουν να μένουν μόνα στο δωμάτιο. Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η ίωση θα περάσει γρήγορα και το παιδί σας θα μπει ξανά στο πρόγραμμά του.

Ζεσταίνεται, κρυώνει ή έχει φαγούρα: Η σωστή θερμοκρασία το βράδυ είναι το παν σε έναν καλό και ήρεμο ύπνο. Διατηρήστε το δωμάτιο σε καλή θερμοκρασία -ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζεστό- και φροντίστε να το έχετε ντυμένο με άνετες πιτζάμες.

Άγχος αποχωρισμού: Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής τους, τα παιδιά θα περάσουν από τη φάση του «άγχους του αποχωρισμού». Αυτό το άγχος οδηγεί σε εκρήξεις και γκρίνια ακόμη και όταν έρχεται η ώρα για τον βραδινό ύπνο.

Φοβάται το σκοτάδι: Αν διαπιστώσετε ότι το σκοτάδι είναι αυτό που προκαλεί στο μικρό σας γκίνια και εκνευρισμό πριν τον ύπνο, αφήστε ένα φωτάκι αναμμένο.

paidi-fovatai-skotadi.jpg

Παιδί ξαπλωμένο στο κρεβάτι του.

Bigstock

Γίνεται ανεξάρτητο: Καθώς το παιδί σας αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές του και είναι πρόθυμο να εξερευνήσει τον κόσμο, πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι είναι πιο διεκδικητικό και επίμονο σε αυτό που θέλει. Αν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μερικές πραγματικά υπέροχες στιγμές, μπορεί επίσης να σημαίνει ότι έχετε ένα μικρό παιδί στο χέρι σας που θέλει να καταλάβετε με κάθε τρόπο ότι δεν θέλει να κοιμηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, φτιάξτε μια νέα ρουτίνα πριν τον ύπνο για να του δώσετε μια αίσθηση ελέγχου. Επιλογές όπως, «Θες να διαβάσουμε απόψε αυτό το παραμύθι ή αυτό;» ή «Θες να φορέσεις τις μπλε πυτζάμες ή εκείνες με τον αγαπημένο σου ήρωα;» μπορεί να βοηθήσουν.

Δεν είναι κουρασμένο: Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, ίσως να χρειάζεται λιγότερο ύπνο απ' ό,τι ήταν πιο μικρό. Δοκιμάστε να κόψετε τον μεσημεριανό του υπνάκο, ώστε να πέφτει πιο εύκολα για ύπνο το βράδυ.

Για να γνωρίζετε:

  • Κάτω του ενός έτους τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται 12–15 ώρες
  • Από 1–2 ετών πρέπει να κοιμούνται 11–14 ώρες
  • Από 3–5 ετών πρέπει να κοιμούνται 10–13 ώρες

Τι να κάνω για να αντιμετωπίσω τη γκρίνια πριν τον ύπνο;

Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε για να διαχειριστείτε την γκίνια των παιδιών σας δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τα παρακάτω tips:

  • Καθιερώστε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο
  • Βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι τους ή το δωμάτιό τους είναι άνετο και ασφαλές
  • Βεβαιωθείτε ότι έχει πάει στην τουαλέτα για να πλύνει δόντια, χέρια κ.λπ. πριν πέσει στο κρεβάτι
  • Περιορίστε τα αιτήματά του
  • Αποφύγετε τη χρήση οθόνης πριν τον βραδινό ύπνο
  • Βεβαιωθείτε ότι εκτονώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσα από διάφορες δραστηριότητες

Να θυμάστε: Δεν υπάρχει η τέλεια λύση για την γκρίνια των νηπίων και των μικρών παιδιών πριν τον βραδινό ύπνο. Είναι στο χέρι του κάθε γονιού να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή. Αφοσιωθείτε στο παιδί σας και τις ανάγκες του. Αφουγκραστείτε το, μιλήστε μαζί του, βρείτε μια «χρυσή τομή» και σίγουρα θα καταφέρετε το μικρό σας να έχει όνειρα γλυκά χωρίς γκρίνια.

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved