Είναι το παιδί έτοιμο για τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό; Επτά ενδείξεις

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί είναι έτοιμο για την εκπαίδευση στην τουαλέτα.

Είναι το παιδί έτοιμο για τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό; Επτά ενδείξεις
Bigstock

Η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με την ετοιμότητα του παιδιού και όχι απαραίτητα με την ηλικία του. Κάποια παιδιά, για παράδειγμα, πηγαίνουν μόνα τους τουαλέτα ήδη πριν γιορτάσουν τα δεύτερα γενέθλιά τους, ενώ άλλα στην ηλικία των 2,5 με 3 ετών.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί είναι έτοιμο για την τουαλέτα;

Το παιδί δεν λερώνει την πάνα του για μεγάλο διάστημα

Μέχρι την ηλικία των 20 μηνών, τα παιδιά ουρούν τόσο συχνά που φαντάζει σχεδόν αδύνατο να καταφέρουν να ελέγξουν την ουροδόχο κύστη του. Ένα όμως νήπιο που μένει στεγνό για τουλάχιστον δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως για παράδειγμα μετά τον μεσημεριανό υπνάκο του, είναι πιθανά έτοιμο να ξεκινήσει την εκπαίδευση.

Μπορεί να ακολουθήσει απλές οδηγίες

Εάν το παιδί ακολουθεί απλές οδηγίες όπως «μπορείς σε παρακαλώ να μου δώσεις αυτό το βιβλίο;» ή «κράτα αυτό το παιχνίδι», τότε είναι έτοιμο να ξεκινήσει και την εκπαίδευση για την τουαλέτα.

Κατά τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό το παιδί θα πρέπει να μάθει να ακολουθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία όπως για παράδειγμα να κατεβάζει το παντελόνι του και να κάθεται στο γιογιό.

Διεκδικεί την ανεξαρτησία του

Τα παιδιά μεγαλώνοντας διεκδικούν την ανεξαρτησία τους. Στην νηπιακή ηλικία το παιδί θέλει να κάνει περισσότερα πράγματα μόνο του και να ανακαλύπτει καινούρια πράγματα. Η διεκδίκηση της ανεξαρτησίας αποτελεί επίσης ένδειξη ότι το παιδί έτοιμο για την εκπαίδευση για την τουαλέτα.

Δείχνει ενδιαφέρον για την όλη διαδικασία

Εάν σας ακολουθεί στην τουαλέτα ή ανοίγει την πόρτα κάθε φορά που είστε μέσα και ενδιαφέρεται να μάθει τι κάνετε και πώς πιθανά να είναι και εκείνο έτοιμο να μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό τους.

Ανακοινώνει πότε κάνει τσίσα και πότε κάνει κακά

Η ηλικία που τα παιδιά βγάζουν την πάνα πάνω κάτω συμπίπτει με την ηλικία που λένε τις πρώτες τους λέξεις. Εάν το παιδί έχει συναίσθηση της στιγμής που λερώνει την πάνα καις ας το λέει, σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερο έλεγχο του σώματός του και μπορεί να ξεκινήσει την εκπαίδευση για την τουαλέτα.

Δεν του αρέσει να έχει λερωμένη πάνα

Κανένα παιδί δεν αισθάνεται άνετα με λερωμένη πάνα ακόμα και στην μικρή βρεφική ηλικία. Εάν όμως το νήπιο ξεκινήσει να παραπονιέται έντονα με το που λερώσει την πάνα του είναι μία καλή ευκαιρία να ξεκινήσετε τη διαδικασία για τη μετάβαση στο γιογιό.

Το παιδί μπορεί να γδυθεί μόνο του

Εάν όχι να βγάλει μπλούζα, τουλάχιστον να μπορεί να κατεβάζει μόνος του το παντελόνι και το εσώρουχό του.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved