Γιατί τινάζεται το μωρό στον ύπνο του;

Πολλά μωρά ενώ κοιμούνται ήρεμα, ξαφνικά, τινάζονται και ξυπνάνε.

Γιατί τινάζεται το μωρό στον ύπνο του;
Bigstock

Συμβαίνει συχνά το μωρό να πετάγεται στον ύπνο του κλαίγοντας χωρίς εμφανή λόγο.

Όσο κι αν προσπαθείτε να καταλάβετε τι μπορεί να του συμβαίνει, είναι δύσκολο, καθώς μπορεί να είναι διαφορετικά τα αίτια κάθε φορά.

Ας δούμε τους πιο συχνούς λόγους

Κύκλος ύπνου

Ο ύπνος του μωρού αλλάζει και μεταβάλλεται. Όταν είναι δύο έως τριών μηνών, θα πρέπει ν' αρχίσει να αναπτύσσει έναν ρυθμό ύπνου τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Θα έχει περιόδους ελαφρού ύπνου όπου μπορεί να ξυπνά πιο εύκολα ή να πετάγεται κλαίγοντας αλλά και περιόδους όπου θα κοιμάται γαλήνια.

Εάν το μωρό ξυπνάει κλαίγοντας στη μέση της νύχτας, περιμένετε λίγο πριν μπείτε στο δωμάτιο γιατί μπορεί να ηρεμήσει μόνο του. Αν το κλάμα του είναι διαρκές και έντονο, πάρτε το στην αγκαλιά σας, χαϊδέψτε το, θηλάστε το.

moro-klama-ereuna.jpg

Άγχος αποχωρισμού

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, συνειδητοποιεί περισσότερο το περιβάλλον γύρω του κι αντιλαμβάνεται πλήρως πότε είστε ή όχι στο δωμάτιο μαζί του. Αυτή η επίγνωση, αναπτύσσεται συνήθως γύρω στην ηλικία των έξι μηνών και μπορεί να εξελιχθεί σε άγχος αποχωρισμού μόλις το παιδί σας γίνει 12 μηνών ή μεγαλύτερο.

Εάν το παιδί σας έχει πραγματικό άγχος αποχωρισμού, είναι σημαντικό να φροντίσετε να το παρηγορήσετε προσπαθώντας παράλληλα να μην υποχωρείτε στο κλάμα του.

Αναπτυξιακά ορόσημα

Οι περισσότεροι γονείς έχουν ακούσει ότι τα μικρά τους θα έχουν κάποιες παλινδρομήσεις ύπνου καθώς τα ορόσημα έρχονται και παρέρχονται αλλά δεν περιμένουν ότι θα είναι τόσο δύσκολα. Οι παλινδρομήσεις ύπνου είναι πιθανό να συμβούν γύρω στους 4, 6, 8, 12, 18 και 24 μήνες.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιμείνετε σε αυτά που ξέρετε ότι λειτουργούν. Βεβαιωθείτε ότι είναι άνετα, έχουν ένα ήρεμο περιβάλλον ύπνου και διατηρούν τη ρουτίνα τους.

klama-mwrou.jpg

Πόνοι

Η οδοντοφυΐα, οι ιώσεις, η γρίπη είναι λόγοι που προκαλούν αναστάτωση στο μωρό και δεν το αφήνουν να κοιμηθεί ήρεμο. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του, δείτε αν έχει βουλωμένη μυτούλα ή αν πονάει στα αυτάκια.

Πείνα

Τους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωρό πιθανότατα θα ξυπνάει πεινασμένο στη μέση της νύχτας, κλαίγοντας. Αργότερα, αυτό μπορεί να συμβαίνει εάν σταματήσατε το θηλασμό ή ξεκίνησε τις στερεές τροφές αλλά δεν χορταίνει.

Προσπαθήστε να αυξήσετε τα γεύματά του κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν πιστεύετε ότι δεν λαμβάνει επαρκείς θερμίδες και να του δίνετε γάλα λίγο πριν κοιμηθεί.

Πηγή:baby-chick.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved