Πώς αναπτύσσονται οι πέντε αισθήσεις του μωρού;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανάπτυξη της όρασης, της αφής, της γεύσης και της όσφρησης του μωρού;

Πώς αναπτύσσονται οι πέντε αισθήσεις του μωρού;
Bigstock

Η ανάπτυξη του μωρού είναι ραγδαία τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή του και αυτό αποτυπώνεται και στις πέντε του αισθήσεις. Αυτές βοηθούν το παιδί να μάθει και να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του.

Όσφρηση

Η όσφρηση του μωρού είναι μία από τις πρώτες αισθήσεις που αναπτύσσονται στη μήτρα. Οι υποδοχείς της όσφρησης αρχίζουν να αναπτύσσονται ήδη από την 8η εβδομάδα κύησης και μέχρι και την 24η εβδομάδα είναι πλήρως λειτουργικοί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν το μωρό όταν γεννηθεί έχει πλήρως ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης.

Μετά τον τοκετό, η όσφρηση είναι αυτή που βοηθά το μωρό να εντοπίσει το φαγητό του, είτε αυτό είναι το μητρικό γάλα, είτε το γάλα σε φόρμουλα. «Πολλές μαμάδες θυμούνται το πώς το μωρό έρπεται πάνω στο σώμα τους μέχρι να βρει το στήθος για να θηλάσει, αμέσως μετά τον τοκετό» αναφέρει η dr Samantha Goldman. «Αμέσως μετά τη γέννησή τους, τα νεογέννητα μπορούν να αναγνωρίσουν την μυρωδιά της μαμάς τους, μία μυρωδιά που τα ηρεμεί και τους είναι ήδη γνωστή από το περιβάλλον της μήτρας».

Αφή

Η αίσθηση της αφής αρχίζει να αναπτύσσεται στην 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Βοηθά τα μωρά να αναπτύξουν ένα δέσιμο με τους γονείς και τους φροντιστές στους και να νιώθουν ασφάλεια και ζεστασιά, υποστηρίζει η αναπτυξιολόγος παιδίατρος dr Fadiyla Dopwell. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί αναδεικνύουν με κάθε ευκαιρία τα οφέλη της δερματικής επαφής και ιδιαίτερα για τα μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα.

Η αίσθηση της αφής εξακολουθεί να αναπτύσσεται όσο το μωρό μεγαλώνει. Τα μωρά δεν αναγνωρίζουν εκ γενετής τις διαφορετικές υφές, τις οποίες μαθαίνουν με την εμπειρία. Η ειδικός dr Goldmand αναφέρει: «O πρωταρχικός στόχος της αίσθησης της αφής είναι η προστασία. Ωστόσο, τα μωρά χρησιμοποιούν την αίσθηση της αφής για να δεθούν με τους γονείς τους και για να μάθουν πώς να παίζουν, να κινούνται και να τρώνε».

Γεύση

Όπως και η όσφρηση, έτσι και η γεύση είναι μία από τις πρώτες και πιο σημαντικές αισθήσεις. Οι γευστικοί κάλυκες αναπτύσσονται ήδη από την 8η εβδομάδα κύησης, το οποίο σημαίνει ότι η ανάπτυξη της αίσθηση της γεύσης ξεκινά ήδη από το πρώτο τρίμηνο κύησης. Οι γευστικοί κάλυκες είναι πλήρως λειτουργικοί περίπου την 17η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Ακόμα και στη μήτρα, το μωρό χρησιμοποιεί τη γεύση για να γευτεί και να καταπιεί το αμνιακό υγρό. Το μωρό αποκτά προτίμηση στις γλυκιές και αλμυρές γεύσεις και είναι σε θέση να αναγνωρίσει τη γεύση του μητρικού γάλακτος. Επίσης, έρευνα δείχνει ότι τα μωρά που θηλάζουν τείνουν να προτιμούν τις γεύσεις στης οποίες έχουν εκτεθεί την περίοδο του θηλασμού.

Καθώς το μωρό μεγαλώνει, οι γευστικοί κάλυκες εξακολουθούν να ωριμάζουν και να αναπτύσσονται. Μόλις εισάγονται οι στερεές τροφές στη βρεφική διατροφή, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να εκθέσουν το μωρό σε μία ποικιλία γεύσεων ώστε να μην γίνει επιλεκτικό με το φαγητό μεγαλώνοντας.

Όραση

Η όραση είναι μία από τις τελευταίες αισθήσεις που αναπτύσσονται και ακόμα και μετά τον τοκετό δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Ξεκινά να αναπτύσσεται το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και στην 27η εβδομάδα το έμβρυο είναι σε θέση να ανοίξει τα μάτια του. Μέχρι την 31η εβδομάδα το μωρό ανταποκρίνεται στο έντονο φως, ωστόσο η όρασή τους δεν είναι καθαρή μετά τον τοκετό.

Η ανάπτυξη της όρασης του μωρού είναι σταδιακή και γρήγορη. Τις πρώτες εβδομάδες το μωρό μπορεί να δει μόνο ό,τι βρίσκεται σε απόσταση 20-25 cm. Στον 3ο με 6ο μήνα μπορεί να δει αντικείμενα και πρόσωπα που βρίσκονται στην άλλη άκρη του δωματίου ενώ στον 12ο μήνα μπορεί να δει έξω από ένα παράθυρο και αναγνωρίζει ξεκάθαρα πρόσωπα από το περιβάλλον του. Μπορεί να παίξει κρυφτό και αναγνωρίζει εικόνες και κρυμμένα αντικείμενα.

undefined

Ακοή

Η ακοή του μωρού αναπτύσσεται ήδη από την 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης και εξακολουθεί να αναπτύσσεται και μετά τον τοκετό βοηθώντας το παιδί να ανακαλύψει τον κόσμο.

Το μωρό ακούει τη φωνή της μαμάς και των οικείων προσώπου ήδη μέσα από τη μήτρα και τις αναγνωρίζει μετά τον τοκετό. Αμέσως μετά τη γέννηση του βρέφους γίνεται ένα ειδικό ακουόγραμμα αλλά ο γιατρός εξακολουθεί να ελέγχει την ακοή του μωρού στο πέρασμα των μηνών.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved