Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 24η εβδομάδα της κύησης!

Η 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 23 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 23 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό. Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 21 εβδομάδες μέχρι και τις 21 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 24η εβδομάδα της κύησης!

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Οι μέρες περνάνε και το μωράκι σας αποκτά όλο και περισσότερο βάρος. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτήν την αύξηση του βάρους οφείλεται στα όργανα του μωρού, τα οποία όλο και μεγαλώνουν καθώς και στους μυς και τα οστά, των οποίων ο όγκος επίσης αυξάνεται.

Ένα σημαντικό ποσοστό της αύξησης βάρους οφείλεται και στη σταδιακή συσσώρευση λίπους κάτω από το δέρμα του μωρού. Το λίπος, που εντοπίζεται κάτω από το δέρμα ονομάζεται υποδόριο λίπος. Η ποσότητα υποδόριου λίπους είναι ακόμα σχετικά μικρή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα του μωρού να διατηρεί ως ένα βαθμό τη διαφάνειά του. Έτσι μπορούμε ακόμα να διακρίνουμε τα όργανα, τα οστά και τα αιμοφόρα αγγεία. Η διαφάνεια όμως αυτή σύντομα θα πάψει να υφίσταται.

Οι πνεύμονες του μωρού συνεχίζουν να ωριμάζουν και να προετοιμάζονται, για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο έξω από την ασφάλεια της μήτρας. Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης οι πνεύμονες απέχουν ακόμα από την πλήρη ωριμότητα. Εντούτοις, το μωράκι έχει πλέον κάποιες πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση πρόωρου τοκετού. Φυσικά στην απευκταία αυτή περίπτωση το μωράκι θα χρειαστεί ιδιαίτερα εντατική ιατρική φροντίδα.

Στην 24η εβδομάδα της κύησης θα μπορούσατε να δείτε σε ποιον μοιάζει επιτέλους το μωρό! Αν είχαμε μια κάμερα και βλέπαμε το προσωπάκι του, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά του. Θα βλέπαμε ένα προσωπάκι πλήρως σχηματισμένο, αν και σε μικρογραφία. Θα μπορούσαμε να δούμε τα βλέφαρά του, τις βλεφαρίδες του και τα μαλλάκια του. Δυστυχώς δεν θα μπορούσαμε ακόμα να δούμε αν θα είναι καστανό ή μελαχρινό, διότι οι τρίχες του, λόγω έλλειψης χρωστικής στο στάδιο αυτό, είναι ακόμα λευκές.

Το αυτί του μωρού έχει πλέον ωριμάσει σημαντικά. Το βλαστάρι σας μπορεί πλέον να αναγνωρίσει όλο και πιο ξεκάθαρα τους ήχους του σώματός σας, όπως είναι αυτοί, που παράγονται από τα έντερα και την καρδιά σας. Αναγνωρίζει πλέον τόσο τη δική σας φωνή, όσο και του συντρόφου σας. Οπότε μιλήστε του! Μιλήστε του χωρίς φυσικά να διαταράσσεται το πρόγραμμά του, αφού τώρα πια κοιμάται και ξυπνάει σε συγκεκριμένες ώρες.

Το αυτί είναι τόσο το όργανο της ακοής, όσο και το όργανο της ισορροπίας. Επομένως το μωράκι σας μπορεί πλέον να αντιληφθεί τις κινήσεις σας και να σας νιώσει αν χορεύετε! Υπό μίαν έννοια, όταν χορεύετε εσείς, «χορεύει» και αυτό μαζί σας!

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 30 εκατοστά, όσο δηλαδή είναι το μήκος μίας σελίδας Α4 και το βάρος είναι περίπου 600 γραμμάρια. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved