Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να γίνει κοινωνικό όταν είναι μικρό;

Βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του βρέφους είναι η κοινωνικότητα και η επικοινωνία.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να γίνει κοινωνικό όταν είναι μικρό;

Το πρώτο πλαίσιο μέσα στο οποίο το μωρό αναπτύσσει τα στοιχεία αυτά είναι η οικογένεια. Οι γονείς και ιδιαίτερα η μητέρα είναι ο σημαντικότερος άνθρωπος με τον οποίο συναναστρέφεται το βρέφος και επικοινωνεί αρχικά μέσα από το κοινωνικό χαμόγελο.

Γύρω στους 2-3 μήνες εμφανίζεται το πρώτο κοινωνικό χαμόγελο του βρέφους, δηλαδή χαμόγελο με νόημα. Ακολουθούν η βλεμματική επαφή οι χειρονομίες με το σώμα και η από κοινού προσοχή με τη μητέρα σε ένα παιχνίδι.

Η κοινωνικότητα αποτελεί μια δεξιότητα η οποία εξελίσσεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής. Σημαντικό ρόλο παίζει η προσωπικότητα του παιδιού καθώς και το περιβάλλον. Είναι σημαντικό οι γονείς να αξιοποιούν ευκαιρίες ώστε να αναπτύσσουν την κοινωνικότητα του νηπίου. Ταμπέλες και χαρακτηρισμοί του παιδιού όπως «ντροπαλός» κ.λπ. δε βοηθούν και καλό είναι να αποφεύγονται. Τέλος, είναι φυσικό ένας γονιός να ανησυχεί όταν το παιδί του δείχνει προσκόλληση σε αυτόν και δυσκολεύεται να πλησιάσει άλλα παιδιά, όμως το άγχος και η ανησυχία δε βοηθούν, αντιθέτως μεταφέρονται στο παιδί και το περιορίζουν.

Πότε πρέπει να ζητήσω τη γνώμη ενός ειδικού;

Ορισμένες φορές όμως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που δικαιολογημένα μπορούν να ανησυχήσουν ένα γονέα. Ειδικά όταν το παιδί είναι αρκετά μικρό, ο γονιός ο οποίος περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας μαζί του, μπορεί να εντοπίσει σημάδια στην κοινωνική του ανάπτυξη αλλά και ευρύτερα τα οποία θα τον προβληματίσουν.

Έτσι αν παρατηρούμε ότι το παιδί μας δείχνει να αποσύρεται, να προτιμάει να παίζει μόνο του, να αδιαφορεί για τους άλλους και γενικότερα μας προβληματίζει κάτι στη συμπεριφορά του τότε καλό είναι να απευθυνθούμε σε ένα αναπτυξιακό κέντρο ώστε να διαπιστώσουμε αν τελικά είναι θέμα χαρακτήρα ή κάτι πιο σοβαρό που χρήζει διερεύνηση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved