Η σειρά γέννησης επηρεάζει ή όχι την προσωπικότητα του παιδιού;

Νέα στοιχεία προκύπτουν συνεχώς από έρευνες για τη σειρά γέννησης ενός παιδιού και το αν και πώς επηρεάζει την προσωπικότητά του.

Η σειρά γέννησης επηρεάζει ή όχι την προσωπικότητα του παιδιού;

Εκτό από τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Research in Personality, σύμφωνα με την οποία η σειρά γέννησης δεν φαίνεται να συσχετίζεται με στατιστικά σημαντικές διαφορές όσον αφορά το χαρακτήρα, τη συμπεριφορά ή την ευφυΐα ενός παιδιού συγκριτικά με τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας, νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό το συμπερασμα.

Ειδκότερα, σύμφωνα με την ερευνήτρια Julia Rohrer του Πανεπιστημίου της Λειψίας, η σειρά γέννησης δεν επηρεάζει κανένα από τα πέντε σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός παιδιού: Την εξωστρέφεια, τη συναισθηματική σταθερότητα, την τερπνότητα, την ευσυνειδησία ή την διάθεση για απόκτηση εμπειρίας. Μαζί με τους συνεργάτες της αξιολόγησαν τα δεδομένα για περισσότερους από 20.000 ενήλικες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.

Οπως προέκυψε από την επεξεργασία των στοχείων της έρευνας, οι πρωτότοκοι είχαν μεν υψηλότερη βαθμολογία στη νοημοσύνη, αλλά η Julia Rohrer πιστεύει ότι αυτό οφείλεται περισσότερο στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μιας οικογένειας από ό, τι στη σειρά γέννησης.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τα παιδιά που γεννήθηκαν πρώτα ήταν σε γενικές γραμμές πιο εξωστρεφή, ευχάριστα και ευσυνείδητα και αντιμετώπιζαν λιγότερο άγχος σε σύγκριση με τα μικρότερα αδέρφια τους, όμως οι διαφορές που εντοπίστηκαν ήταν πολύ μικρές.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved