Το tip της μαμάς: Συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι που θα σας λύσουν τα χέρια

Ο σωστός προγραμματισμός θα σας βοηθήσει να οργανώσετε ένα τέλειο γιορτινό τραπέζι.

Το tip της μαμάς: Συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι που θα σας λύσουν τα χέρια
Bigstock

Η προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά δημιουργεί ένα άγχος στους οικοδεσπότες.

Ακόμα κι αν έχουν τα πάντα υπό έλεγχο είναι βέβαιο ότι καθώς πλησιάζει η ώρα της άφιξης των καλεσμένων, θα υπάρξει μια ανησυχία για το αν τελικά το κρέας ψήθηκε σωστά, αν θα φτάσουν οι σαλάτες, αν το κρασί πρόλαβε να παγώσει.

Αν φέτος θα οργανώσετε εσείς χριστουγεννιάτικο τραπέζι, για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, χρήσιμο είναι να έχετε υπόψιν τα ακόλουθα:

Πρακτικός προγραμματισμός

Πριν προγραμματίσετε το μενού σας, λάβετε υπόψιν το μέγεθος του φούρνου σας ακόμα και τα είδη μαγειρικών σκευών που θα χρειαστείτε. Π.χ. μια μεγάλη γαλοπούλα μπορεί να μη χωράει στην κουζίνα σας ή να μην έχετε το κατάλληλο σκεύος.

Αποφύγετε τα πολλά ψητά

Υπολογίστε τον χρόνο που χρειάζεται για τα κρέατα που θέλετε να ψήσετε πριν κάνετε τις όποιες αγορές. Επίσης, ορισμένα κρέατα σφίγγουν αν δεν καταναλωθούν άμεσα ή αν ξαναζεσταθούν. Οι πατάτες από την άλλη, μπορούν αν ψηθούν αμέσως μετά τη γαλοπούλα όπως και ορισμένα λαχανικά ή ζυμαρικά.

Μην πειραματίζεστε

Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε μια νέα συνταγή για κάτι διαφορετικό, ωστόσο δεν είναι καλή ιδέα όταν πρόκειται για το γιορτινό τραπέζι. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο θα έχετε χάσει αρκετό χρόνο κι επιπλέον θα έχετε μαγειρέψει ένα φαγητό που δεν θα θέλετε να σερβίρετε.

Προετοιμαστείτε σωστά

Επιλέξετε συνταγές τις οποίες μπορείτε να προετοιμάσετε. Για παράδειγμα μια συνοδευτική σάλτσα μπορεί να γίνει νωρίς το πρωί ή από το προηγούμενο βράδυ. Οι σαλάτες το ίδιο. Εάν μαγειρεύετε για χορτοφάγους, επιλέξτε ένα πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε εκ των προτέρων κι όχι την τελευταία στιγμή.

Να έχετε ποικιλία

Να θυμάστε ότι στο γιορτινό τραπέζι η ποικιλία πάντα κερδίζει τους καλεσμένους. Επομένως, φροντίστε να υπάρχουν 2- 3 σαλάτες, κρεατικά αλλά και ζυμαρικά που αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους.

Μαγειρέψτε το φαγητό που σας αρέσει

Μην αισθάνεστε πίεση να μαγειρέψετε ένα φαγητό μόνο και μόνο επειδή είναι Χριστούγεννα. Επιλέξτε συστατικά και συνδυασμούς γεύσεων που σας αρέσουν μαγειρεύοντας το αγαπημένο σας φαγητό ή γλυκό.

Επίσης, δεν χρειάζεται να είναι όλα σπιτικά. Αγοράστε οτιδήποτε δεν είστε σίγουροι ότι φτιάχνετε ή οτιδήποτε πρόκειται να σας εξοικονομήσει χρόνο.

Το ζητούμενο άλλωστε είναι να περάσετε όμορφα μέρες που είναι με τα αγαπημένα σας πρόσωπα κι όχι να διεκδικήσετε βραβείο μαγειρικής.

Με πληροφορίες από το bbcgoodfood.com

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved