Tips για μαμάδες: Μικρά μυστικά για ζουμερή και νόστιμη γεμιστή γαλοπούλα

Τι πρέπει να γνωρίζετε ώστε η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα να είναι …λουκούμι.

Tips για μαμάδες: Μικρά μυστικά για ζουμερή και νόστιμη γεμιστή γαλοπούλα
Bigstock

Η γαλοπούλα, όπως και το χοιρινό, έχουν την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι.

Αν επιλέξετε γαλοπούλα ψητή με γέμιση ή χωρίς καλό είναι να γνωρίζετε ορισμένα μυστικά προκειμένου όταν τη σερβίρετε να είναι νόστιμη και ζουμερή.

Επιλέξτε λευκή γαλοπούλα

Η λευκή γαλοπούλα δεν έχει πολλά μπιμπίκια. Επίσης καλό είναι να την προμηθευτείτε από το κρεοπωλείο που ψωνίζετε τακτικά κι όχι από κάπου αλλού λόγω προσφοράς.

galopoula.jpg

Βάλτε τη γαλοπούλα σε άλμη

Μια νύχτα σε άλμη θα κάνει την γαλοπούλα σας ζουμερή και γευστική. Η αναλογία για μια μέτρια γαλοπούλα είναι 10% αλάτι σε 1 λίτρο νερό. Η αντικατάσταση μέρους του αλατιού με ζάχαρη και η προσθήκη αρωματικών μπαχαρικών είναι προαιρετική.

Σκουπίστε τη γαλοπούλα

Η υπερβολική υγρασία στην επιφάνεια της γαλοπούλας δεν βοηθά στο σωστό ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες για να σκουπίσετε εξωτερικά όλη τη γαλοπούλα πριν την αλατοπιπερώσετε και την ψήσετε.

Βουτυρώστε τη γαλοπούλα

Βουτυρώστε τη γαλοπούλα καλά και σε όλα τα σημεία ( προσοχή να είναι στεγνή). Επίσης μπορείτε να προσθέσετε βούτυρο και κάτω από το δέρμα.

Μαγειρέψτε ξεχωριστά τη γέμιση

Οι απόψεις σχετικά με τη γέμιση διίστανται. Η καλύτερη λύση είναι να την ετοιμάσετε ξεχωριστά καθώς αν την προσθέσετε στο εσωτερικό της γαλοπούλας, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μαγειρευτεί με κίνδυνο η γαλοπούλα να παραψηθεί. Μπορείτε να βάλετε στο εσωτερικό της εκτός από αλάτι και πιπέρι, λεμόνι, σκόρδο, κρεμμύδια και διάφορα μυρωδικά για έξτρα γεύση.

1656101761269-280300636-GEMISTI-XRISTOYGENIATIKI-GALOPOULA.jpg

Αλείψτε τη με γλάσο

Για να αποκτήσετε ένα ομοιόμορφο, πλούσιο καφέ χρώμα η γαλοπούλα χρησιμοποιήστε ένα γλάσο της αρεσκείας σας ( με μέλι, μελάσα, μουστάρδα). Περάστε το γλάσο με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια ( μην ξεχάσετε τα κρυφά σημεία ανάμεσα στα μπούτια).

Δέστε την σωστά

Μόλις είναι έτοιμη η γαλοπούλα για ψήσιμο, τοποθετήστε την κύρια κοιλότητα και τα πόδια στραμμένα προς εσάς. Σύρετε το μήκος της κλωστής κάτω από το άκρο του λαιμού, μεταξύ των φτερών και των ποδιών. Τραβήξτε και τα δύο άκρα του νήματος πάνω από την γαλοπούλα, κατά μήκος του χάσματος μεταξύ των ποδιών και του σώματος και μετά κάτω από το τέλος κάθε κνήμης. Φέρτε τα άκρα της κλωστής στο εξωτερικό του πουλιού και πάνω από τα τυμπανόξυλα και μετά δέστε τα.

psiti-galopoula.jpg

Ψήστε σε χαμηλή θερμοκρασία

Ξεκινήστε το ψήσιμο στους 220 βαθμούς και μετά από μισή ώρα κατεβάστε στους 150. Είναι σημαντικό να μην ανοιγοκλείνετε τον φούρνο ώστε να μη μεταβάλλεται η θερμοκρασία.

Κόψτε την μετά από μισή ώρα

Αφήστε τη γαλοπούλα σας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την κόψετε. Επίσης μη την σκεπάζετε εξ ολοκλήρου με αλουμινόχαρτο γιατί θα μαλακώσει η πέτσα και δεν θα είναι τραγανή.

Με πληροφορίες από το tasteofhome.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved