Το tip της μαμάς: Το σημείο της κουζίνας με τα περισσότερα μικρόβια

Πραγματικά δεν πάει ο νους σας σε ποιο σημείο της κουζίνας «κρύβονται» τόσα πολλά  μικρόβια.

 

Το tip της μαμάς: Το σημείο της κουζίνας με τα περισσότερα μικρόβια
Καθαρίζετε καθημερινά την κουζίνα, όμως το συγκεκριμένο σημείο μάλλον το αμελείτε. Bigstock

Αν έπρεπε να μαντέψετε ποια είναι τα σημεία της κουζίνας με τα περισσότερα μικρόβια , από τα πρώτα που θα σας έρχονταν στο μυαλό θα ήταν ο νεροχύτης, οι πάγκοι, η χειρολαβή ψυγείου, τα πόμολα ντουλαπιών, οι πρίζες.

Μια νέα μελέτη όμως δείχνει ότι τα μικρόβια και τα βακτήρια είναι πιο πιθανό να κρύβονται σε ένα απροσδόκητο μέρος της κουζίνας: στο ντουλάπι ή το συρτάρι με τα μπαχαρικά!

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε το Journal of Food Protection, διαπίστωσε ότι ενώ οι καταναλωτές μπορεί να γνωρίζουν τη σημασία της διατήρησης καθαρών επιφανειών, σανίδων κοπής και συσκευών, τα βάζα μπαχαρικών δεν ήταν ψηλά στη λίστα με τα αντικείμενα που έπρεπε να καθαρίσουν.

katharisma-kouzinas.jpg

«Οι καταναλωτές μπορεί να μην σκέφτονται απαραιτήτως να σκουπίσουν ή να απολυμάνουν τα δοχεία μπαχαρικών μετά το μαγείρεμα, επειδή δεν τα θεωρούν σοβαρή εστία μικροβίων», αναφέρεται στη μελέτη.

Οι ερευνητές εστίασαν στο πώς οι άνθρωποι που παρασκεύαζαν μπιφτέκια γαλοπούλας μόλυναν διάφορες επιφάνειες σε ένα χώρο μαγειρέματος. Το αποτέλεσμα; Τα βάζα μπαχαρικών που χρησιμοποιήθηκαν στην προετοιμασία του γεύματος ήταν τα πιο επιβαρυμένα με μικρόβια είδη σε ολόκληρο το χώρο.

mpaxarika-gia-kausi-koiliakou-lipous.jpg

Τι να προσέχετε

Δεν χρειάζεται να καθαρίζετε το ντουλάπι ή το συρτάρι μπαχαρικών με χλωρίνη κάθε φορά που μαγειρεύετε, αλλά θα πρέπει να πλένετε σχολιαστικά τα χέρια σας όταν χρησιμοποιείτε τα βαζάκια μπαχαρικών κι επίσης, να τα καθαρίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ει δυνατόν μετά από κάθε χρήση.

Με πληροφορίες από το allrecipes.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved