Το tip της μαμάς: Γιατί ο κρόκος του αβγού είναι ανοιχτόχρωμος;

Γιατί είναι σημαντικό το χρώμα του κρόκου.

Το tip της μαμάς: Γιατί ο κρόκος του αβγού είναι ανοιχτόχρωμος;

Ο κρόκος του αυγού δεν έχει πάντα το ίδιο χρώμα.

Bigstock

H διατροφική αξία του αυγού και τα οφέλη που παρέχει στον οργανισμό είναι πολλά.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι ένα μεγάλο αυγό έχει 70 θερμίδες και παρέχει διάφορες ποσότητες από 13 ουσίες, όπως βιταμίνη D, σίδηρο, ψευδάργυρο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και χολίνη. Περιέχει επίσης 6 γρ. υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά.

Κρόκος αβγού

Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι ο κρόκος των αβγών δεν έχει το ίδιο χρώμα. Σε ορισμένα αβγά ο κρόκος είναι βαθύ πορτοκαλί και σε άλλα αρκετά είναι σχεδόν ανοιχτός κίτρινος.

Λογικό να αναρωτιέστε αν πρέπει να το καταναλώσετε…

sfixto-vrasto-avgo-mora-pos-tha-to-fane.jpg

To αυγό είναι ιδιαίτερα θρεπτικό.

Bigstock

Τι δείχνει το χρώμα του αβγού

Το χρώμα του κρόκου του αβγού εξαρτάται από την τροφή των κοτόπουλων. Αν τρέφονται αποκλειστικά με καλαμπόκι, το χρώμα του κρόκου είναι μέτριο κίτρινο ενώ αν τρώνε περισσότερο σιτάρι ή κριθάρι ο κρόκος θα είναι ελαφρώς κίτρινο. Αντίθετα, ο σκουρόχρωμος – πορτοκαλί κρόκος δείχνει ότι οι κότες είναι ελευθέρας βοσκής και τρώνε κυρίως γρασίδι και σκουλίκια.

Καθώς οι κότες τρώνε τα πάντα, είναι πιθανόν να παρατηρήσετε διαφορετικό χρώμα κρόκου των αβγών από μια μικρή φάρμα σε σχέση με τον κρόκο των αβγών του εμπορίου.

Εκτός από την τροφή, άλλος παράγοντας που επηρεάζει τον κρόκο είναι η ηλικία της κότας. Και επειδή σε μια φάρμα υπάρχουν κότες διαφορετικών ηλικιών είναι λογικό να διαφέρουν και τα αυγά της συσκευασίας και ειδικά ο κρόκος.

Το χρώμα του κρόκου επηρεάζει τη θρεπτική αξία του αβγού;

Συνήθως οι κρόκοι με σκούρο χρώμα δείχνουν ότι η διατροφή της κότας έχει ποικιλία, ωστόσο από μόνη της η απόχρωση δεν καθορίζει τη θρεπτική αξία του αβγού. Σε αντίθεση με το ασπράδι που μπορεί να είναι πια αραιό όσο περνούν οι μέρες, το χρώμα και η υφή του κρόκου συνήθως παραμένουν ίδια.

Με πληροφορίες από το thespruceeats.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved