Tips για μαμάδες: Τι να κάνετε αν στάξει κερί στο χέρι του παιδιού και καεί

Πώς να του απαλύνετε τον πόνο.

Tips για μαμάδες: Τι να κάνετε αν στάξει κερί στο χέρι του παιδιού και καεί
Αγοράκι κρατάει μια λαμπάδα Bigstock

Τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να ανάψουν τη λαμπάδα που τους έκανε δώρο ο νονός ή νονά το βράδυ της Ανάστασης ή το Πάσχα.

Συχνά μάλιστα, τα μικρότερα παιδιά από τη χαρά τους - και έχοντας άγνοια κινδύνου - κουνάνε την αναμμένη λαμπάδα θέλοντας να παίξουν με τη φλόγα.

Ακόμα κι αν οι γονείς τους είναι δίπλα τους, το ατύχημα μπορεί να συμβεί. Να πέσει δηλαδή ζεστό κερί στο χέρι και να προκληθεί ερεθισμός ή ένα ελαφρύ έγκαυμα.

Τι πρέπει να κάνετε

Καθαρίστε το κερί από το δέρμα και στη συνέχεια ρίξτε άφθονο κρύο νερό. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε μια κρέμα aloe vera ή αν χρειαστεί μια αντιβιοτική αλοιφή εναλλάξ με μια επουλωτική κρέμα. Αν το παιδί βάζει συνέχεια το χέρι του στο ερεθισμένο σημείο, χρησιμοποιήστε μια αποστειρωμένη γάζα με μια ελαφριά επίδεση.

https://www.instagram.com/p/Cq16vrvt21u

Χρήσιμες συμβουλές για τις λαμπάδες

Το βράδυ της Ανάστασης πολλά μικροατυχήματα μπορούν να συμβούν με τη λαμπάδα. Γι΄αυτό και η Πυροσβεστική συμβουλεύει τα εξής:

Προσοχή στη φλόγα της λαμπάδας και στο λιωμένο κερί. Προκαλούν σοβαρά εγκαύματα. Επίσης, αποφεύγουμε όσες είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και εξηγούμε στα παιδιά πώς πρέπει να τις κρατάνε. Μην ξεχνάμε ότι η επιδερμίδα του μικρού παιδιού είναι πιο ευαίσθητη από των ενηλίκων.

Η λαμπάδα χρειάζεται λίγη προσοχή

  • Δεν αφήνουμε τις λαμπάδες ή τα κεριά να καίγονται χωρίς επίβλεψη.
  • Τοποθετούμε τις λαμπάδες όρθιες και σε άκαυστη και σταθερή βάση
  • Τοποθετούμε τις λαμπάδες ή τα κεριά μακριά από εύφλεκτα υλικά, κουρτίνες, ξύλα, έπιπλα, βιβλία κ.λπ.
  • Δεν μετακινούμε ένα κερί, όταν είναι ακόμα αναμμένο ή ζεστό.
  • Δεν αφήνουμε τις λαμπάδες ή τα κεριά να καούν εντελώς.
  • Αφαιρούμε τις συσκευασίες από λαμπάδες και κεριά πριν τα ανάψουμε.
  • Σε χώρους με συνωστισμό κρατάμε τις λαμπάδες ή τα αναμμένα κεριά, σε απόσταση ασφαλείας από τους διπλανούς μας και σβήνουμε τη λαμπάδα ή το κερί μας εάν το θεωρήσουμε απαραίτητο.
  • Κάποιες λαμπάδες ή κεριά περιέχουν εύφλεκτα υλικά μέσα στο σώμα τους, π.χ. αποξηραμένα λουλούδια. Χρειάζεται προσοχή, για να μην αναφλεγούν αυτά τα υλικά.
  • Προσοχή στις μικρές ηλικίες. Επιτηρούμε τα παιδιά καθώς οι λαμπάδες τους είναι συνήθως διακοσμημένες με εύφλεκτα υλικά και υπάρχει κίνδυνος να καούν, συνηθέστερα, τα μαλλιά τους.
  • Στις παιδικές λαμπάδες, τα παιχνίδια που είναι τοποθετημένα πάνω σ’αυτές βρίσκονται πολύ κοντά στη φλόγα και μπορεί ανά πάσα στιγμή, να πιάσουν φωτιά.
  • Οι λαμπάδες και τα διακοσμητικά κεριά, πρέπει να φέρουν σε κάποιο εμφανές σημείο τους οδηγίες ασφαλούς χρήσης.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved