Tips για μαμάδες: Το λάθος που κάνετε όταν χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα και ξίδι

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να καθαρίζετε με μαγειρική σόδα και ξίδι.

Tips για μαμάδες: Το λάθος που κάνετε όταν χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα και ξίδι

Το ξίδι και η μαγειρική σόδα είναι δύο φυσικά καθαριστικά.

Bigstock

Η μαγειρική σόδα όπως και το ξίδι είναι δύο υλικά που χρησιμοποιούνται συχνά για την καθαριότητα του σπιτιού.

Εκτός από φυσικά καθαριστικά είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματικά, αρκεί να μην αναμειχθούν!

Γιατί δεν πρέπει να αναμειγνύονται ξίδι και μαγειρική σόδα

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζετε σκληρές χημικές ουσίες όπως χλωρίνη και αμμωνία. Το ίδιο όμως ισχύει και για το ξίδι με τη μαγειρική σόδα.

Σε αντίθεση με το μείγμα χλωρίνης-αμμωνίας, ο συνδυασμός σόδας και ξιδιού δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματική στην καθαριότητα όσο πιθανόν πιστεύετε.

Σύμφωνα με την Amanda Morris, συνεργάτιδα του τμήματος χημείας στο Virginia Tech University, η μαγειρική σόδα και το ξίδι ουσιαστικά αλληλοεξουδετερώνονται όταν αναμειγνύονται - εκτός αν τα χρησιμοποιήσετε με τον σωστό τρόπο, στο σωστό χρονικό πλαίσιο.

Lemon With Vinegar And Baking Soda, On White Wooden Background

H μαγειρική σόδα με το ξίδι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καθαριότητα του σπιτιού, αρκεί να μην αναμειγνύονται.

Bigstock

Τι συμβαίνει όταν αναμειγνύονται μαγειρική σόδα και ξίδι

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Στη Χημεία, βάσεις είναι οι χημικές ενώσεις που αντιδρούν με οξέα, σχηματίζοντας άλατα. Η μαγειρική σόδα είναι βάση και το ξίδι, οξύ. Όταν συνδυάζονται, τα οξέα «δωρίζουν» πρωτόνια στη βάση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι το οξικό οξύ που δανείζει ένα πρωτόνιο υδρογόνου στο διττανθρακικό και σχηματίζεται ανθρακικό οξύ (ή H2CO3) το οποίο είναι ασταθές και τελικά αποσυντίθεται. Μόλις συμβεί αυτό, έχει μείνει νερό, διοξείδιο του άνθρακα και ιόντα νατρίου. Το διοξείδιο του άνθρακα προκαλεί τις φυσαλίδες και όταν εξανεμίζονται τα δύο υλικά απλά έχουν εξουδετερωθεί χωρίς καθαριστική δράση.

leyko-ksidi.jpg

Το ξίδι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καθαριότητα του σπιτιού.

Μπορείτε να καθαρίσετε με ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και ξιδιού;

Τεχνικά ναι, αλλά δεν είναι το σούπερ καθαριστικό. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και ξύδι μαζί, η Morris προτείνει να χρησιμοποιήσετε το μείγμα όσο ακόμα αφρίζει– και ιδανικά, απευθείας στην επιφάνεια που καθαρίζετε.

Για παράδειγμα, μια χρήσιμη μέθοδος είναι να ρίξετε μαγειρική σόδα στην αποχέτευση και αρκετό ξίδι.Το CO2 από την αντίδραση θα δημιουργήσει φυσαλίδες οι οποίες θα βοηθήσουν την απομάκρυνση της βρωμιάς που δεν μπορείτε να καθαρίσετε με μια βούρτσα.

Με πληροφορίες από το apartmenttherapy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved