Μπαμπάς: Ο νέος ρόλος ως γονιός και ως «συνεργάτης»

Εσείς και η σύντροφός σας σίγουρα θα αισθάνεστε εξαντλημένοι αλλά υπάρχουν μερικοί πρακτικοί τρόποι για να μοιράσετε το βάρος αυτού του «φορτίου».

Μπαμπάς: Ο νέος ρόλος ως γονιός και ως «συνεργάτης»
Bigstock

Ο ερχομός του μωρού σας θα φέρει συναρπαστικές και πιθανώς συντριπτικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Εσείς και η σύντροφός σας θα αφιερώνετε πολύ χρόνο φροντίζοντας το μωρό σας, γεγονός που μειώνει σημαντικά τις στιγμές που θα αφιερώνετε ο ένας στον άλλον αλλά και την ώρες για αυτοφροντίδα .

Το κλειδί για την ισορροπία είναι ο συνδιασμός συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης

Μπορεί στην αρχή να αισθάνεστε απροετοίμαστοι. Προσπαθήστε, όμως, να μην ανησυχείτε. Εσείς και η σύντροφός σας θα επεξεργαστείτε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, το πώς θα διαμορφώσετε το πρόγραμμά σας και θα μάθετε να εμπιστεύετε το ένστικτό σας.

Είναι γνωστό ότι οι νέοι γονείς περνούν από σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που τους βοηθούν, όμως, να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών μπορεί να πέσουν καθώς επικεντρώνονται στη φροντίδα της συντρόφου και του μωρού τους. Ο εγκέφαλος των νέων μπαμπάδων προσαρμόζεται, με την σειρά του, μετά τη γέννα. Αυτές οι αλλαγές ενισχύουν διαφορετικές γονικές δεξιότητες τόσο στις μαμάδες όσο και στους μπαμπάδες .

Οι μητέρες, ως κύριοι φροντιστές, τείνουν να εστιάζουν στη φροντίδα και στην προστασία των μωρών , ενώ οι μπαμπάδες, ως οι δευτερεύοντες φροντιστές, βοηθούν στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Επιστρέφοντας στη δουλειά

Μπορεί να έχετε επιστρέψει στην δουλειά σας ύστερα από την λήξη της γονικής άδειας ή μπορεί να μοιράζεστε την άδεια αυτή με την σύντροφό σας.

Εάν επικρατεί το πρώτο σενάριο, μιλήστε με την σύντροφό σας για το πώς θα μοιράσετε τον φόρτο εργασίας στο σπίτι καθώς είστε το στήριγμά της.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ξεκινάτε τη δουλειά νωρίτερα, ώστε να είστε σπίτι την ώρα του μπάνιου του μικρού σας. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε κυλιόμενο ωράριο ή να δουλεύετε υβριδικά.

Πηγή: tommys.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved