Θέλω ο γιος μου να ακούει τη μητέρα του και να της δείχνει σεβασμό

Ο προβληματισμός ενός μπαμπά για τον 9χρονο γιο του που δεν ακούει τη σύζυγό του.

Θέλω ο γιος μου να ακούει τη μητέρα του και να της δείχνει σεβασμό
Ένας μπαμπάς μη μπορώντας να διαχειριστεί την έλλειψη σεβασμού του 9χρονου γιου του προς τη σύζυγό του, ζήτησε βοήθεια. Bigstock

Οι γονείς καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν τις σχέσεις με τα παιδιά τους που συνεχώς μεταβάλλονται.

Ανάλογα με την ηλικία τους βιώνουν διαφορετικές καταστάσεις που επηρεάζουν και τη συμπεριφορά τους.

Ένας μπαμπάς μη μπορώντας να διαχειριστεί την έλλειψη σεβασμού του 9χρονου γιου του προς τη σύζυγό του, ζήτησε βοήθεια.

«Έχω έναν γιο 9 ετών που δεν ακούει τη μητέρα του. Την αγνοεί και συχνά της λέει « αν με αφήσεις να βγω έξω θα είμαι καλός, αλλά αν δεν το κάνεις δεν θα είμαι».

Έχω άλλα τρία παιδιά στο σπίτι και φοβάμαι ότι και τα υπόλοιπα θ΄αρχίσουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο γιατί τον βλέπουν να ξεφεύγει. Ταξιδεύω συχνά και λείπω από το σπίτι. Θέλω ο γιος μου ν’ ακούει τη μητέρα του και να της δείχνει σεβασμό. Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει εκείνη ή που μπορώ να κάνω εγώ;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στο Child Mind Institute και έλαβε την εξής απάντηση από την κλινική ψυχολόγο Kristin Carothers, PhD:

«Φαίνεται ότι ο γιος σας διαπραγματεύεται, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό για τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας. Μαθαίνουν πώς να κάνουν γνωστές τις επιθυμίες τους και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους.

mpampas-paidi-sxolikes-epidoseis.jpg

Δώστε προσοχή

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αγνοήσετε ενεργά μια κακή συμπεριφορά.Το να δίνετε υπερβολική προσοχή σε αρνητικές συμπεριφορές μπορεί πραγματικά να τις ενισχύσετε, γιατί τότε τα παιδιά μαθαίνουν ότι η δράση είναι ένας τρόπος για να τραβήξουν την προσοχή σας. Έτσι, όταν ο γιος σας λέει ότι δεν θα είναι καλός αν δεν μπορεί να βγει έξω, η μητέρα του θα πρέπει να τον αγνοήσει. Εάν υπάρχει άλλο παιδί κοντά που ασχολείται με μια εργασία που της αρέσει, θα πρέπει να του δώσει προσοχή επιβραβεύοντας την προσπάθεια.

Εξίσου σημαντικό είναι να επαινείτε συχνά τα παιδιά όταν ακολουθούν οδηγίες ή επιδίδονται σε θετικές συμπεριφορές. Έτσι, κάθε φορά που ο γιος σας είναι ήρεμος όταν μιλάει στη μητέρα του καλό είναι να του λέει: «Σ’ ευχαριστώ που μου μιλάς ήρεμα».

Απλοποιήστε τις οδηγίες

Μια άλλη στρατηγική είναι να ξανασκεφτείτε πώς δίνετε οδηγίες. Ας πούμε λοιπόν ότι η εντολή της μαμάς είναι να κάνει μπάνιο. Θα πρέπει να δίνει την εντολή κοντά του, έχοντας οπτική επαφή και μιλώντας απλά και άμεσα. Κάθε φορά που ένας γονέας δίνει μια εντολή θα πρέπει να είναι απλή και να ακολουθείται αμέσως από έπαινο. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε ήρεμη φωνή, γιατί διαφορετικά τα παιδιά μπορεί να μάθουν ότι η μαμά δεν μιλάει σοβαρά μέχρι να φωνάξει, οπότε θα αρχίσουν να ανταποκρίνονται μόνο στις εντολές που δίνονται με δυνατή φωνή.

exouthenomeni-mama.jpg

Παροχή κινήτρων

Εάν το παιδί σας χρειάζεται επιπλέον κίνητρο για να ακολουθήσει τις οδηγίες, μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε ένα σύστημα καρτών ανταμοιβής στο σπίτι. Για να το κάνετε αυτό, θέστε κάποιους στόχους στους οποίους θέλετε να καταφέρει κερδίζοντας πόντους που αντιστοιχούν σε κάποια προνόμια. Στα μέσα ή στο τέλος της εβδομάδας το παιδί θα αθροίζει τους πόντους για να δει πόσο κοντά ή μακριά είναι από την κατάκτηση των προνομίων του».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved