Τι είναι πατρότητα;

Η πατρότητα ορίζεται, τυπικά, ως «η ιδιότητα του πατέρα». Παρά τον φαινομενικά απλό ορισμό όμως, η έννοια της πατρότητας κάθε άλλο παρά απλή είναι.

Μυρτώ Κογεβίνα
Τι είναι πατρότητα;

Τι είναι πατρότητα;

Bigstock

Από πολλές απόψεις, οι πατεράδες είναι κάπως «ριγμένοι». Μια γυναίκα η οποία κυοφορεί το παιδί της, έχει στη διάθεσή της εννέα μήνες εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια των οποίων συνδέεται σωματικά με το παιδί της και προετοιμάζεται ψυχολογικά για τον νέο της ρόλο, αυτόν της μητέρας. Ένας άνδρας, από την άλλη, δεν έχει το ίδιο αυτό προνόμιο. Η μεγάλη πλειοψηφία των πατεράδων συνειδητοποιούν τη νέα τους ιδιότητα στο…μαιευτήριο, όταν πλέον έχει καταφτάσει το μωρό που περίμεναν τόσον καιρό. Μαζί με το μωρό, έρχονται και οι ευθύνες, καθώς τα κοινωνικά στερεότυπα, ακόμα και σήμερα, θέλουν σε μεγάλο βαθμό τον πατέρα να είναι ο απόλυτος «κουβαλητής», κάτι που δημιουργεί μεγάλο άγχος σε έναν άνδρα. Επιπλέον - και εδώ ευθύνονται πάλι τα κοινωνικά στερεότυπα -, πολλές φορές παρατηρούμε το φαινόμενο όπου η οικογένεια και ο φιλικός κύκλος του ζευγαριού κατατάσσουν τον πατέρα στην κατηγορία του «χαριτωμένα άχρηστου» όσον αφορά τη φροντίδα και τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού του και δεν τον αφήνουν να πάρει ενεργό ρόλο στο μεγάλωμα του παιδιού του. Όπως είναι λογικό, αυτή η απόρριψη δημιουργεί αμφιβολία σχετικά με τις γονεϊκές του ικανότητες και μπορεί πολλές φορές να «μπλοκάρει» έναν πατέρα, με αποτέλεσμα όντως να καταντήσει απλός θεατής όσον αφορά το παιδί του.

Και όμως, ένας πατέρας είναι τόσο περισσότερα από απλός κουβαλητής, ή θεατής.

Πατρότητα οπωσδήποτε σημαίνει ευθύνη και προστασία της οικογένειας, περιλαμβάνει όμως και συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν το παιδί. Ένας πατέρας δικαιούται, και οφείλει, να παίρνει ενεργά μέρος στο μεγάλωμα των παιδιών του. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με πραγματική παρουσία των πατεράδων τους (όπου αυτό είναι βέβαια εφικτό) τείνουν να είναι πιο χαρούμενα και να έχουν πιο ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη. Για το γιο, ο πατέρας είναι πρότυπο, ενώ για την κόρη είναι το πρώτο μοντέλο σχέσης με το άλλο φύλο.

Με λίγα λόγια, η πατρότητα είναι ιερή, όπως ακριβώς και η μητρότητα. Οι πατεράδες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους, και αυτό είναι κάτι που καλό είναι να το αναγνωρίζουμε και να το σεβόμαστε.

Ας αφήσουμε λοιπόν τους πατεράδες να χαρούν την πατρότητα!

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

Δείτε το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για την Γιορτή του Πατέρα, εδώ

giorti-tou-patera.jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved