Ψυχοσωματικά συμπτώματα: Τι δείχνουν και πώς αντιμετωπίζονται

Τι είναι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και τι τα πυροδοτεί;

Ψυχοσωματικά συμπτώματα: Τι δείχνουν και πώς αντιμετωπίζονται
Bigstock

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι η προειδοποίηση του οργανισμού για την ψυχική μας κατάσταση. Είναι η αισθητή απόδειξη ότι έχουμε άγχος ή φόβο. Σύμφωνα με έρευνες, ένας στους δέκα ασθενείς έχει εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα.

Ψυχοσωματικά συμπτώματα: Γιατί είναι σημαντικό να μην τα αγνοείτε

Τα πιο συχνά ψυχοσωματικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, δερματικά εξανθήματα , πόνος στο στήθος κ.α. Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπής στο να εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα.

Ένας στους τέσσερις που πηγαίνει στον γιατρό έχει ψυχοσωματικά θέματα, ενώ το 20% των ατόμων παγκοσμίως έχει τουλάχιστον έξι ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Στην εμφάνιση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων συμβάλλουν το άγχος, το τραύμα και οι διαταραχές της διάθεσης. Τα πιο επιρρεπή άτομα είναι οι τελειομανείς, οι υπερδραστήριοι και οι φιλόδοξοι.

kriseis-panikou-kai-agxous.jpg

Κρίση πανικού σε παιδιά και εφήβους: Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

«Οι κρίσεις πανικού είναι η κορωνίδα της ψυχοσωματικότητας. Με την εξιδεικευμένη βοήθεια οι άνθρωποι απαλλάσσονται από τις κρίσεις πανικού», ανέφερε ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης, στην εκπομπή «Ελένη».

Αύξηση ψυχωσωματικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μετά την πανδημία αυξήθηκαν τα ψυχοσωματικά στις γυναίκες και στους νέους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον κ.Παπαδημητριάδη, όταν κάνει την εμφάνισή του ένα σύμπτωμα πρέπει πρώτα να αποκλειστεί από τον γιατρό ενδεχόμενο παθολογικό πρόβλημα. Πρόσθεσε επίσης, ότι υπάρχει στενή σχέση των αυτοάνοσων νοσημάτων με την ψυχική υγεία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved