Ψυχοσωματικά συμπτώματα: Γιατί είναι σημαντικό να μην τα αγνοείτε

Τι «πυροδοτεί» τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;

Ψυχοσωματικά συμπτώματα: Γιατί είναι σημαντικό να μην τα αγνοείτε
Είναι μύθος ότι μόνο το άγχος προκαλεί ψυχοσωματικά.

«Όταν δεν μιλάει το στόμα, μιλάει το σώμα» συνηθίζουν να λένε οι ειδικοί αναφερόμενοι στα ψυχοσωματικά νοσήματα .

Τι είναι το ψυχοσωματικό σύμπτωμα

Σύμφωνα με την ψυχολόγο υγείας Άννα Χατζηδημητρίου, «το ψυχοσωματικό σημαίνει οργανικό σύμπτωμα που δεν έχει βιολογικό υπόβαθρο αλλά ψυχογενείς παράγοντες».

Ως ψυχοσωματικά θεωρούνται πολυπαραγοντικά πράγματα, μπορεί, δηλαδή να είναι κάτι βιολογικό που το «πυροδοτεί» ψυχολογικά μία κατάσταση.

Τι «πυροδοτεί» τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;

Όπως εξήγησε η Άννα Χατζηδημητρίου στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» σκέψεις και τρόπος ζωής μπορεί να είναι γενεσιουργά αίτια της εμφάνισης των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μύθος ότι το άγχος μόνο προκαλεί ψυχοσωματικά. Στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε συναίσθημα, όπως θυμός ή άγχος ή θλίψη, δεν λεκτικοποιείται μπορεί να οδηγήσει σε σωματοποίηση του συναισθήματος.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα μπορεί να ξεσπάσουν και σε μία περίοδο θλίψης ή και σε μία περίοδο που ένας άνθρωπος είναι υπερδραστήριος.

agxos-mamas.jpg

Oποιοδήποτε συναίσθημα που δεν λεκτικοποιείται μπορεί να οδηγήσει σε σωματοποίηση του συναισθήματος.

Bigstock

Ποιοι εμφανίζουν συχνότερα ψυχοσωματικά;

Υπάρχει από παλιά στην ψυχολογία μία προσωπικότητα, η type A, που έχει την τάση προς ψυχοσωματικά και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η προσωπικότητα αυτή έχει το προφίλ ενός πολύ φιλόδοξου, τελειομανή και υπερδραστήριου ανθρώπου.

Τα ψυχοσωματικά μπορούν να αντιμετωπιστούν

Η επικοινωνία σε οποιαδήποτε μορφή της είναι πολύ σημαντική στα ψυχοσωματικά. Επίσης, πολύ σημαντικό σύμφωνα με την κυρία Άννα Χατζηδημητρίου είναι οι άνθρωποι να βάζουν όρια και να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Τζώρτζια Γεωργίου: «Δεν μπορούσα να ισιώσω από τον πόνο»

Για τη δική της εμπειρία με τα ψυχοσωματικά, τη νοσηλεία της εξαιτίας αυτών, αλλά κι όσα έχει αλλάξει στη ζωή της για να τα αντιμετωπίσει μίλησε στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη η δημοσιογράφος Τζώρτζια Γεωργίου.

«H αλήθεια είναι ότι συνέβαινε σε διάφορες φάσεις της ζωής μου, αλλά δεν έδινα σημασία μέχρι που έφτασε στο πικ κι εκεί κινητοποιήθηκα να δω τι συμβαίνει. Είχα διάφορους πόνους στο στομάχι σαν συσπάσεις, αλλά δεν έδινα σημασία.

»Αποκορύφωμα αυτού ήταν μία μέρα να μην μπορώ να ισιώσω από τον πόνο. Έτυχε να είμαι στην Κύπρο και με πήγαν οι γονείς μου στο νοσοκομείο. Αναγκάστηκα να νοσηλευτώ περίπου τρεις ημέρες, αλλά οργανικά δεν είχα τίποτα. Εκεί συνειδητοποίησα ότι όλο αυτό συμβαίνει από το στρες».

Η κατάσταση με τους πόνους στο στομάχι της δημοσιογράφου την οδήγησαν μάλιστα και εν μέρη σε κοινωνική απομόνωση, καθώς είχε ένα φόβο μήπως την πιάσει ο πόνος στο στομάχι της σε κάποια έξοδό της.

Δείτε όλα όσα είπαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη αναφορικά με τα ψυχοσωματικά συμπτώματα η Τζώρτζια Γεωργίου και η Άννα Χατζηδημητρίου, στο βίντεο που ακολουθεί:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved