Έρευνα: Τα πλαστικά που βρίσκονται σε καθημερινά προϊόντα προκαλούν αύξηση των πρόωρων τοκετών

Οι χημικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τον πλακούντα εν μέσω κύησης.

Έρευνα: Τα πλαστικά που βρίσκονται σε καθημερινά προϊόντα προκαλούν αύξηση των πρόωρων τοκετών
Bigstock

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet και χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας μοιράστηκε με το κοινό πως η έκθεση σε συνθετικές χημικές ουσίες έχει εντοπιστεί πως συμβάλλει στον πρόωρο τοκετό.

Οι χημικές ουσίες, είναι επίσης γνωστές ως φθαλικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον πλακούντα εν μέσω εγκυμοσύνης.

Τα συνθετικά χημικά είναι όλα εκείνα που κάνουν το πλαστικό να διαρκεί περισσότερο και να είναι πιο ανθεκτικό. Σαπούνια, λακ, λιπαντικά έλαια, πλαστικές συσκευασίες, σωλήνες, βερνίκια νυχιών, παπούτσια και πολλά ακόμα είναι προϊόντα φτιαγμένα κυρίως από συνθετικά χημικά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Με βάση δεδομένα από το πρόγραμμα Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ για τις Περιβαλλοντικές Επιδράσεις στην Υγεία των Παιδιών από το 1998 έως το 2022, βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ «20 φθαλικών μεταβολιτών» (συνθετικές χημικές ουσίες) με την ηλικία κύησης και το βάρος των νεογέννητων. Τουλάχιστον 1000 από τις συμμετέχουσες είχαν ανιχνεύσιμες φθαλικές ενώσεις στα δείγματα ούρων τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, «σε ένα μεγάλο και ποικίλο δείγμα γεννήσεων στις ΗΠΑ, η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις συσχετίστηκε με μειωμένη ηλικία κύησης και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.»

«Οι συνέπειες του προώρου τοκετού και του περιορισμού της ενδομήτριας ανάπτυξης είναι σημαντικές», σημείωσε η μελέτη. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι συνθετικές αυτές χημικές ουσίες συμβάλλουν στα ποσοστά βρεφικής και παιδικής θνησιμότητα αλλά και στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσήματων και διαβήτη στη μετέπειτα ζωή.

Οι φθαλικές ενώσεις θεωρούνται ενδοκρινικοί καταστροφείς, δηλαδή, επηρεάζουν αρνητικά τις αναπαραγωγικές και άλλες βιολογικές διεργασίες του σώματος προκαλώντας προεκλαμψία ή και πρόωρη ρήξη των υμένων.

Η USA Today ανέφερε ότι το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία πλαστικών, ισχυρίστηκε πως: «Η δημιουργία συσχέτισης δεν ισοδυναμεί με τη δημιουργία μιας αιτιώδους σχέσης. Μελέτες όπως αυτή έχουν επικριθεί για έλλειψη επιστημονικής ποιότητας και αξιοπιστίας.»

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved