Τρέμουλο μετά τον τοκετό: Απολύτως φυσιολογικό

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα θέλαμε να μας έχει πει κάποιος πριν γεννήσουμε...

Τρέμουλο μετά τον τοκετό: Απολύτως φυσιολογικό
Bigstock

Δεν νιώθουν όλες οι μαμάδες έντονο ρίγος κατά τη διάρκεια του τοκετού ή μετά, αλλά είτε έχετε κολπικό τοκετό είτε καισαρική τομή, ή αυτό είναι το πρώτο σας μωρό ή το τελευταίο σας, μελέτες έχουν δείξει ότι έχετε μεταξύ 44% και 55% πιθανότητα να συμβεί και σε εσάς.

Ο τοκετός είναι μια επίπονη διαδικασία

Οι ορμόνες ρυθμίζουν τα πάντα – πώς χτυπά η καρδιά μας, τον μεταβολισμός μας, τον έλεγχο της θερμοκρασίας, πώς χειριζόμαστε το άγχος, την διάθεσή μας, τις συνήθειες ύπνου ... και πώς γεννάμε. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι ανεπαίσθητες αλλαγές στα επίπεδα ορμονών δημιουργούν μια «χιονοστιβάδα» σωματικών και συναισθηματικών αντιδράσεων. Η ωκυτοκίνη που προκαλεί συσπάσεις της μήτρας μπορεί επίσης να προκαλέσει μυϊκές συσπάσεις στα πόδια, στην πλάτη, στα χέρια και στα πόδια. Προσθέστε σε αυτό το «τρέμουλο» τις μεγάλες δόσεις ορμονών του στρες όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η επινεφρίνη.

Τι το προκαλεί;

Η θερμοκρασία του σώματός σας μπορεί να αλλάξει μετά τον τοκετό και να σας προκαλεί ρίγος.

Με όλη την ενέργεια που χρειάζεται για να σπρώξετε έξω το μωρό σας, η θερμοκρασία του σώματός σας μπορεί να αυξηθεί ένα ή δύο βαθμούς κατά τη διάρκεια του τοκετού, κάνοντάς σας να αισθάνεστε ζεστοί. Αλλά το τρέμουλο συνήθως εμφανίζεται ως ρυθμιστική αντίδραση στο κρύο, προκαλώντας μυϊκές συσπάσεις για την αύξηση της θερμότητας του σώματος ως προστατευτικό μηχανισμό.Μπορεί να τρέμετε αν το δωμάτιο είναι πιο κρύο ή πολύ ζεστό.

Η αναισθησία μπορεί να μειώσει τη φυσική ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Η επισκληρίδιος ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα, αυξάνοντας τη ροή του αίματος που οδηγεί σε απώλεια θερμότητας, προκαλώντας μικρή μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα (κεντρική) του σώματός σας.

Γενικά, το τρέμουλο δεν μπορεί να σας βλάψει, οπότε προσπαθήστε να μην το καταπολεμήσετε. Είναι πιθανό η καταπόνηση για τη μείωση του ρίγους που έρχεται μετά από μια καισαρική τομή θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια «προβλήματα» στο σημείο τομής.

Ασφαλείς τρόποι για να μειωθεί ή να αποτραπε

Εάν τρέμετε μετά τον τοκετό, συνήθως θα σας δοθούν ζεστές κουβέρτες για να βοηθήσετε τους μυς σας να χαλαρώσουν και να μειώσουν αυτό το αίσθημα. Μάλιστα, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειωθεί με τη «θέρμανση» ενδοφλέβιων υγρών. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι πώς λειτουργεί αυτό.

Μπορεί και να μην συμβεί

Και μόνο και μόνο επειδή βιώσατε ρίγος στις προηγούμενες γέννες, δεν σημαίνει ότι θα τρέμετε και στην επόμενη.

Τέλος, το τρέμουλο είναι συνήθως φυσιολογικό, αλλά αν ανησυχείτε, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον/την γιατρό σας - ειδικά αν συμβεί ημέρες μετά τον τοκετό. Εάν ανεβάσετε υψηλό πυρετό, το οποίο πιθανότατα υποδηλώνει λοίμωξη , θα πρέπει πάλι να ενημερώσετε τον/την γιατρό σας.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved