Οδηγίες θηλασμού για τις πρώτες 40 ημέρες

Συμβουλές θηλασμού για τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη
Οδηγίες θηλασμού για τις πρώτες 40 ημέρες
Bigstock

Το ταξίδι για την επιτυχία του θηλασμού ξεκινά τη στιγμή της γέννησης κάθε μωρού.

Η πρώτη αγκαλιά με τη μαμά μέσα στα πρώτα λεπτά από τον τοκετό βοηθά το μωρό να παραμείνει ήρεμο, να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του και κατ’επέκταση του καρδιακού του ρυθμού και της αναπνοής του και φυσικά αυτή η πρώτη αγκαλιά είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον πρώτο θηλασμό!

Οι μέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι απαιτητικές και ξεχωριστές. Οι πρώτες 40 ημέρες θηλασμού αποτελούν το διάστημα εδραίωσής του και είναι σημαντικό στο διάστημα αυτό η μητέρα να καθοδηγείται σωστά, καθώς τυχόν λάθος συμβουλές θα δυσκολέψουν την καθημερινότητά της.

Μερικές συμβουλές που δίνω στις νέες μαμάδες για το πρώτο αυτό διάστημα:

  • Να θηλάζετε ελεύθερα και απεριόριστα, μέρα και νύχτα, κατ’απαίτηση του μωρού σας. Οι καθημερινοί θηλασμοί θα είναι τουλάχιστον 8-10, αλλά μπορεί να είναι και πολύ περισσότεροι.
  • Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια πείνας του μωρού σας.
  • Υιοθετήστε στάσεις θηλασμού που σας βολεύουν και δεν επιβαρύνουν τα χέρια ή τη μέση σας.
  • Παρακολουθήστε το βάρος του μωρού μια φορά την εβδομάδα και ενδιάμεσα τις ουρήσεις και τις κενώσεις του, ώστε να είστε βέβαιη ότι θηλάζει αποτελεσματικά.
  • Αν το μωρό σας έχει κολικούς, θυμηθείτε οτι το γάλα σας είναι αυτό που θα το ανακουφίσει και μην προσφέρετε άλλα ροφήματα στο μωρό που θηλάζει αποκλειστικά.
  • Ζητήστε βοήθεια από το περιβάλλον σας για τις καθημερινες δουλειές του σπιτιού ή εξωτερικές υποχρεώσεις, καθώς ο θηλασμός δεν έχει πρόγραμμα και θα πρέπει να είστε αφοσοιωμένη σε αυτόν, όλο το 24ωρο.
  • Η καθημερινότητά σας είναι πιθανό να είναι κουραστική, συνεπώς φροντίστε όσο καλύτερα γίνεται τον εαυτό σας και τη διατροφή σας.
  • Αν έχετε ερεθισμένες θηλές, μην αμελείτε τη φροντίδα τους.
  • Κρατήστε σημειώσεις ώστε να μπορεί η σύμβουλός σας αλλά και εσείς η ίδια να αξιολογείτε την πορεία του θηλασμού.
  • Μην απογοητευτείτε και μην σας καταβάλλει το γεγονός της έλλειψης προγράμματος ή τυχόν μικροπροβλήματα στο θηλασμό. Συζητήστε με τη μαία σας τους προβληματισμούς σας και προγραμματίστε -αν χρειάζεται- μια συνάντηση μαζί της ώστε να διαγνώσει και να σας βοηθήσει να λύσετε τυχόν προβλήματα ή απλά να σας επιβεβαιώσει ότι όλα πάνε καλά.

Εν κατακλείδι, προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε από λάθος συμβουλές τρίτων και εμπιστευτείτε τη φύση!

Μετά το πέρας των πρώτων 40 ημερών, θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα τελικά δεν είναι τόσο δύσκολα. Άλλωστε... η μητρότητα είναι γεμάτη προκλήσεις!

Καλή σας επιτυχία!

Kάθε διάδα μητέρας-μωρού είναι διαφορετική, συνεπώς συστήνεται πάντα εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση. Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν γενικές συμβουλές που είναι πιθανό να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μωρού ή τις επιθυμίες κάθε μητέρας.

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη, Μαία-Σύμβουλος θηλασμού
Website: www.maia.authorway.com
Ε-mail: fani.damarlaki@gmail.com
Social media
Facebook: https://www.facebook.com/maia.Kifissia
Instagram: https://www.instagram.com/fani_zachila_damarlaki_maia/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjfwc72MNCrcBqNL9aTJbQA

Δείτε όλο το αφιέρωμα για την Εβδομάδα Θηλασμού 2022 εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved