Αχιλλέα: Το βότανο που ανακουφίζει από τους πόνους περιόδου

Το βότανο Αχιλλέα έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις.

Αχιλλέα: Το βότανο που ανακουφίζει από τους πόνους περιόδου
Bigstock

Το βότανο Αχιλλέα, ή αλλιώς Αγριαψιθιά και χιλιόφυλλος (επίσημη ονομασία Achillea millefolium), είναι φυτό ποώδες, πολυετές, ανθοφόρο με φύλλα σύνθετα και ακιδωτά.

Έχει ύψος που κυμαίνεται από 20 εκατοστά έως και 1 μέτρο και ανήκει στην οικογένεια των Asteraceae.

Η Αχιλλέα ευδοκιμεί στο βόρειο ημισφαίριο της γης και κυρίως στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Η ανθοφορία της Αχιλλέας είναι από τα τέλη της άνοιξης μέχρι και της αρχές του φθινοπώρου.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Το βότανο Αχιλλέα, είναι ένα βότανο γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα, καθώς ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη και την χρησιμοποιούσαν για να σταματήσουν την έντονη αιμορραγία από πληγές καθώς έχει αιμοστατικές ιδιότητες.

Η Αχιλλέα, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν τους τραυματισμένους στρατιώτες. Υπάρχουν περισσότερα από 140 διαφορετικά είδη Αχιλλέα τα οποία διακρίνονται για τα συγκεντρωμένα άνθη και τα αρωματικά φύλλα τους.

votana-gia-aupnia-6.jpg

Χρήσεις του φυτού Αχιλλέα

Το συγκεκριμένο βότανο καταναλώνεται κυρίως με τη μορφή τσαγιού. Το τσάι που παρασκευάζεται από τα φύλλα του βοηθά στην αντιμετώπιση του πυρετού διεγείροντας την εφίδρωση λόγω της αντιπυρετικής δράσης του. Το αναζωογονητικό τσάι είναι ευεργετικό για την προώθηση της διαδικασίας πέψης λόγω της φλεγμονώδους φύσης του και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας.

Η φυσική στυπτική ιδιότητα του αμύδρου βοηθά στη σύσφιξη του δέρματος και θεραπεύει δερματικά προβλήματα όπως η ακμή όταν αναμιγνύεται με προϊόντα περιποίησης. Τα φύλλα του μπορούν επίσης να μασηθούν για να αντιμετωπίσουν τον πονόδοντο λόγω της αναλγητικής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Επιπλέον, τα φύλλα και τα άνθη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φρέσκες και αποξηραμένες μορφές ως αρωματικό μπαχαρικό.

Φαρμακευτικά το βότανο Αχιλλέα είναι αναγνωρισμένη και συστήνεται για την:

  • Ανορεξία
  • Δυσπεψία
  • Στομαχικές διαταραχές
  • Επίμονες κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς και στη λεκάνη της γυναίκας
  • Πόνους περιόδου
  • Δερματικές παθήσεις
  • Ερεθισμούς

Εγκυμοσύνη και Αχιλλέα

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση του φυτού Αχιλλέα καθώς μπορεί να επηρεάσει τον έμμηνο κύκλο και να βλάψει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν επιλέξετε αυτό το βότανο για να ανακουφιστείτε, ειδικά αν παίρνετε κάποια αγωγή.

Με πληροφορίες από το netmeds.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved