Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές, πλούσιες σε πρωτεΐνη, που πρέπει να τρώτε συχνά

Ποιες αντιφλεγμονώδεις τροφές είναι καλό να εντάξετε στη διατροφή σας σύμφωνα με διαιτολόγο.

Νίκη Παπανικολάου
Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές, πλούσιες σε πρωτεΐνη, που πρέπει να τρώτε συχνά
Bigstock

Η φλεγμονή είναι το σύνολο των μηχανισμών που ενεργοποιεί ο οργανισμός μετά από την επίδραση διαφόρων βλαπτικών παραγόντων, όπως χημικά, λοιμώξεις, τραυματισμοί, τοξίνες.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι μελέτες που δείχνου ότι ορισμένες αντιφλεγμονώδεις τροφές μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στον οργανισμό ενισχύοντας παράλληλα την υγεία.

« Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι μια φλεγμονή μπορεί να είναι χρόνια συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα σε σημαντικά προβλήματα υγείας», λέει η Nancy Mazarin, MS, RD, CDN , διαιτολόγος στο Long Island της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με την ίδια, καλό είναι επιλέγουμε τροφές που εκτός από αντιφλεγμονώδεις είναι πλούσιες και σε πρωτεΐνη.

« Έτσι, μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και αισθάνεστε καλύτερα», αναφέρει στο eatingwell.com

Αντιφλεγμονώδεις τροφές, πλούσιες σε πρωτεΐνες

Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια κορυφαία αντιφλεγμονώδης τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνη. Περιέχουν φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκεκριμένου τύπου φυτικών ινών γνωστό ως ανθεκτικό άμυλο, που αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου.

fasolia.jpg

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.Τα ωμέγα-3 βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων—και είναι επίσης αντιφλεγμονώδη, λένε οι ερευνητές. Τα ψάρια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη D και σελήνιο, θρεπτικά συστατικά που έχουν επιπλέον αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη από την απλή λήψη ενός συμπληρώματος ωμέγα-3.

fakes-paidia-ofeli.jpg

Φακές

Οι φακές είναι γεμάτες με πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που, εν μέρει, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Η κατανάλωσή τους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας, καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021 στο περιοδικό Pharmaceuticals . Όπως τα φασόλια, οι φακές έχουν επίσης πρεβιοτικές ίνες που βοηθούν στην υγεία του εντέρου. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες παίζουν άμεσο ρόλο στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής και στην προώθηση ενός υγιούς βάρους.

ksiroi-karpoi-apwleia-barous.jpg

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, έχει βρεθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2023 στο περιοδικό Nutrients . Οι συγγραφείς λένε ότι οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με ενώσεις όπως ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, σελήνιο, χαλκό, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που, όλα μαζί, βοηθούν στην εξουδετέρωση του οξειδωτικού στρες και στη μείωση της φλεγμονής. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί έχουν τόση πρωτεΐνη όση το ψάρι, το αυγό ή το κρέας. Μια χούφτα αμύγδαλα (περίπου 23 κομμάτια), προσφέρει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, όσο ένα μεγάλο αυγό .

Αν και υπάρχουν πολλά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας, επικεντρωθείτε στα φασόλια, τα λιπαρά ψάρια, τις φακές και τους ξηρούς καρπούς, εάν θέλετε να προσθέσετε και πηγές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved