Ποιες τροφές προκαλούν φούσκωμα και γιατί; Οι ειδικοί συμβουλεύουν

Αυτές τις τροφές θα πρέπει να αποφύγετε εάν θέλετε επίπεδη κοιλιά, σύμφωνα με δύο διατροφολόγους. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Ποιες τροφές προκαλούν φούσκωμα και γιατί; Οι ειδικοί συμβουλεύουν
Bigstock

Η διατροφή έχει άμεση σύνδεση με το σωματικό βάρος, τη συσσώρευση λίπους, ακόμα και την αίσθηση του φουσκώματος. Μία ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει τροφές από όλες τις κατηγορίες τροφίμων είναι το κλειδί για μία επίπεδη κοιλιά. Κάποιες τροφές, βέβαια, -εκ των οποίων και μερικές σούπερ υγιεινές- μπορεί να επιδεινώσουν το φούσκωμα για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.

Τροφές με υποκατάστατα ζάχαρης

«Τα γλυκαντικά όπως η μαννιτόλη και η σορβιτόλη είναι πιο δύσκολα στην πέψη και όταν καταναλώνονται, ταξιδεύουν μέσω του πεπτικού σωλήνα και προάγουν την παραγωγή αερίων από τη διαδικασία ζύμωσης στο παχύ έντερο» λέει η διαιτολόγος Annette Snyder στο Eat This.

Τρόφιμα που είναι πιθανό να περιέχουν τα παραπάνω είναι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, οι σκληρές καραμέλες, σοκολάτες, μπάρες πρωτεΐνης και κάποιες φυσικές τροφές που περιέχουν πολυόλες όπως τα αποξηραμένα δαμάσκηνα.

Σταυρανθή λαχανικά

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Όλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την αίσθηση φουσκώματος. «Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες θειούχων ενώσεων και σύνθετους υδατάνθρακες όπως οι φυτικές ίνες» λέει η Snyder. «Οι ενώσεις του θείου ονομάζονται γλυκοσινολικές ενώσεις και καθώς διασπώνται στα έντερα, σχηματίζουν ενώσεις όπως το υδρόθειο, το οποίο είναι αυτό που μπορεί να επηρεάσει έντονα την οσμή των αερίων.»

Παρόλο που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αυτές οι γλυκοσινολικές ενώσεις συνδέονται ωστόσο με την προστασία από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του μαστού και το έμφραγμα του μυοκαρδίου, σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 στο The Development of Nutraceuticals and Traditional Medicine.

Επιπλέον, τα σταυρανθή λαχανικά έχουν έναν τύπο σύνθετου υδατάνθρακα που ονομάζεται ραφινόζη και οι άνθρωποι δεν έχουν το ένζυμο για να τον διασπάσουν. «Όταν η άπεπτη ζάχαρη χτυπά το παχύ έντερο, τα βακτήρια εκεί αρχίζουν να το ζυμώνουν και να παράγουν αέρια στη διαδικασία», αναφέρει η Snyder. Στη συνέχεια, τα αέρια μπορούν να παγιδευτούν και να προκαλέσουν φούσκωμα.

gunaika-mageireuei-mprokolo.jpg

Πατατάκια

Τα πατατάκια είναι νόστιμα αλλά και.. εθιστικά. Το περιεχόμενο εξαφανίζεται σε χρόνο dt και σίγουρα έχει τύχει και σε εσάς να αισθάνεστε φούσκωμα για ώρες μετά. Τα περισσότερα πατατάκια εμπορίου είναι πλούσια σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν αν συμβάλλουν στο φούσκωμα και την αύξηση βάρους.

Λευκό ψωμί

«Το λευκό ψωμί έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι προκαλεί ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτή η απότομη αύξηση ακολουθείται από μια γρήγορη πτώση που μπορεί να προκαλέσει πείνα και να διεγείρει μια σημαντική απόκριση ινσουλίνης» αναφέρει στο Eat This λέει η διαιτολόγος Danielle Crumble Smith. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που δίνει σήμα στα κύτταρα να αποθηκεύσουν ενέργεια, κυρίως ως λίπος και με την πάροδο του χρόνου τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη αποθήκευση λίπους.

«Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν επίσης να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών προκαλώντας έντονο φούσκωμα», αναφέρει η Smith.

Το λευκό ψωμί έχει επίσης λίγες φυτικές ίνες, είναι επομένως λιγότερο χορταστικό από το ψωμί ολικής αλέσεως. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων, καθώς δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο κορεσμού ή πληρότητας» διευκρινίζει η Smith. Η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει φούσκωμα.

feta-psomi-apwleia-varous.jpg

Λευκά ζυμαρικά

Αντίστοιχη είναι η λογική και για τα λευκά ζυμαρικά. Έχουν επίσης υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορούν επομένως να ανεβάσουν γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα την έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες.

Οι συνδυασμοί των λευκών ζυμαρικών μπορούν επίσης να επηρεάσουν το πόσο φουσκωμένοι νιώθετε. Τα τυριά και τα κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορούν να οδηγήσουν επίσης σε κατακράτηση υγρών και φούσκωμα.

Όσπρια

Στα όσπρια συγκαταλέγονται τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές. Είναι όλα πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και του εντέρου. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας, ειδικά αν το σώμα σας δεν έχει συνηθίσει σε πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή σας, μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα. Επιπλέον, όπως τα σταυρανθή λαχανικά, έτσι και τα όσπρια περιέχουν ραφινόζη, έναν σύνθετο υδατάνθρακα που δεν αφομοιώνεται καλά από τον οργανισμό αναφέρει η Snyder. «Όταν αυτή η ένωση φτάσει στο παχύ έντερο, τα βακτήρια εκεί αρχίζουν να το ζυμώνουν και να παράγουν αέρια».

salata-me-laxanika-kai-fakes.jpg

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη μπορεί να έχουν έντονο φούσκωμα μετά την κατανάλωση σνακ ή φαγητών που περιέχουν γάλα, βούτυρο ή τυρί. «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα οποία έχει αφαιρεθεί η μεγαλύτερη ποσότητα λακτόζης, όπως τα σκληρά τυριά, μπορεί να είναι μία καλύτερη επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία. Το γιαούρτι το ίδιο, κυρίως λόγω των προβιοτικών που περιέχει.»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved