Μαμά και διατροφή: Φρούτα που πρέπει να τρώτε κάθε εβδομάδα σύμφωνα με τους ειδικούς

Φρούτα με διαφορετική διατροφική αξία που αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας.  

Μαμά και διατροφή: Φρούτα που πρέπει να τρώτε κάθε εβδομάδα σύμφωνα με τους ειδικούς

Γυναίκα καθαρίζει μήλο λίγο πριν το φάει. 

Bigstock

Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, συστατικά απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού. Σημαντικό, ωστόσο, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς και να καταναλώνετε ποικιλία αυτών σε εβδομαδιαία βάση.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό mSystems το 2018 έδειξε ότι η κατανάλωση 30 διαφορετικών ειδών λαχανικών, φρούτων και οσπρίων την εβδομάδα έχει θετική επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι η υγεία του μιρκοβιώματος του εντέρου είναι σημαντικό για το ανοσοποιητικό σύστημα, την εγκεφαλική λειτουργία και την υγεία της καρδιάς.

Τα καλύτερα φρούτα που πρέπει να τρώτε κάθε εβδομάδα

O διαιτολόγος dr Lon Ben-Asher συμβουλεύει.

Μύρτιλα

murtila-diatrofi.jpg

Τα Μύρτιλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνε

«Τα μύρτιλα περιέχουν ανθοκυανίνες τα οποία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και σκοτώνουν τις ελεύθερες ρίζες» αναφέρει ο διαιτολόγος dr Lon Ben-Asher στο eatingwell.com.

Τα μύρτιλα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, K, μαγγάνιο και φυτικές ίνες.

Μήλα

prasina-mila.jpg

Πράσινα μήλα σε πιάτο πάνω σε τραπέζι. Τα πράσινα μήλα έχουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βαρους.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Priyanka Singh

«Τα μήλα έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η κατανάλωσή τους αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης» αναφέρει ο ειδικός. Ακόμα μερικοί λόγοι για τους οποίους τα μήλα αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Πορτοκάλια

Αν και είναι περισσότερο γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, τα πορτοκάλια περιέχουν πληθώρα ακόμα θρεπτικών συστατικών όπως είναι το κάλιο, το ασβέστιο, η βιταμίνη Ε και ο σίδηρος. Η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου, το οποίο καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος, ενώ οι πολυφαινόλες που υπάρχουν επίσης στο πορτοκάλι προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Η κατανάλωσή τους βοηθά στην πέψη και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επίσης, τα δαμάσκηνα περιέχουν βιταμίνη Κ η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και την πήξη του αίματος.

Σμέουρα

smeouro-egkymosyni.jpg

Σμέουρα μεσα σε μπολ.

Και τα σμέουρα χαρακτηρίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους σώματος και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Τα σμέουρα είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο το οποίο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Μπανάνες

«Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που απαιτείται για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης» αναφέρει ο dr Ben-Asher. Όπως και τα υπόλοιπα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού και σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Αβοκάντο

avocado-ofeli.jpg

Γυναίκα καθαρίζει το αβοκάντο πάνω σε ξύλο κοπής.

«Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη Ε και Κ, οι οποίες βοηθούν στην υγεία του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής, καθώς και σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την υγεία των ματιών» αναφέρει ο ειδικός.

«Είναι επίσης εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών ωμέγα-3 και μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις και βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα».

Με πληροφορίες από eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved