Μαμά και διατροφή: Τροφές που μπορεί να σας προκαλούν κόπωση

Ο περιορισμός ή η αποφυγή αυτών των τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερη ενέργεια.

Μαμά και διατροφή: Τροφές που μπορεί να σας προκαλούν κόπωση
Bigstock

Η κούραση είναι αρκετά συνηθισμένη για πολλούς από εσάς, ειδικά εάν έχετε μια πολυάσχολη καθημερινότητα ή δεν κοιμάστε αρκετά.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε μια συνεχή κόπωση, κοινώς να υποφέρετε από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS), με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής σας.

Παρότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, φαίνεται ωστόσο ότι τα προβιοτικά, το συνένζυμο Q10 (CoQ10), το κακάο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης (αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες).

Επίσης, η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών και ψαριών, έχει συνδεθεί με μειωμένη κόπωση στον γενικό πληθυσμό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει και άτομα με αυτήν την πάθηση (τουλάχιστον όσον αφορά την κούραση).

Ποιες τροφές όμως επιδεινώνουν τα συμπτώματα κόπωσης;

kreas.jpg

Κρέας με πολλά λιπαρά

Τα κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά τείνουν να είναι πλούσια σε ανθυγιεινά λιπαρά. Επίσης, η κατανάλωση ανθυγιεινού λίπους συνδέεται με συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Επιλέξτε κοτόπουλο, μπριζόλα, μοσχάρι με το λιγότερο δυνατό λίπος.

psomi-mpagiatiko.jpg

Λευκό ψωμί

Το επεξεργασμένο λευκό ψωμί είναι χαμηλό σε φυτικές ίνες σε αντίθεση με το ψωμί ολικής άλεσης. Η διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες συνδέεται με συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, επομένως θα πρέπει να περιορίσετε σημαντικά την κατανάλωση τροφών που δεν περιέχουν φυτικές ίνες.

zaxari.jpg

Τροφές με πρόσθετη ζάχαρη

Η κατανάλωση τροφών με πρόσθετη ζάχαρη, ενδέχεται να οδηγήσει σε απότομη αύξηση της γλυκόζης. Εάν χρειάζεστε κάτι γλυκό, η επιλογή μιας μαύρης σοκολάτας μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, καθώς οι πολυφαινόλες του κακάο συνδέονται με λιγότερα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης .

Πέρα όμως από τις παραπάνω τροφές και το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει το αίσθημα κόπωσης. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αφυδατώνει τον οργανισμό με δυσάρεστες συνέπειες, όπως ξηροστομία, πονοκεφάλους, ζάλη αλλά και κόπωση.

Με πληροφορίες από το eatthis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved