Γιορτή της Μητέρας 2017: «Πώς θα περάσει αυτή η ημέρα... τώρα που εκείνη έχει φύγει από τη ζωή μου;»

Για πολλούς ενήλικες, η απώλεια της μητέρας μοιάζει να είναι η εξαίρεση στον κανόνα καθώς είναι πιο σύνηθες να έχει φύγει από τη ζωή ο πατέρας.

Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου
Γιορτή της Μητέρας 2017: «Πώς θα περάσει αυτή η ημέρα... τώρα που εκείνη έχει φύγει από τη ζωή μου;»

Τα βιώματά τους διαφέρουν. Κάποιοι την έχασαν αιφνίδια λόγω κάποιου ανευρύσματος ή εγκεφαλικού, αυτοκινητιστικού ή ακόμα χειρότερα, δολοφονίας ή αυτοκτονίας. Για τους περισσότερους, ο θάνατος της μητέρας τους σήμανε το τέλος του Γολγοθά της από κάποια χρόνια ασθένεια. Κάποιοι είδαν την μητέρα τους να μάχεται ενάντια στις επώδυνες παρενέργειες της χημειοθεραπείας πριν υποκύψει στον καρκίνο.

Κάποιοι έχασαν την πραγματική τους μητέρα μήνες ή και χρόνια πριν τον θάνατό της, ενώ έβλεπαν την ευστροφία, την ευθυμία ή την ευγλωττία της να μειώνεται με την έναρξη του Alzheimer’s. Άλλοι την έβλεπαν να παλεύει με κάθε ανάσα της καθώς έφτανε στο τελευταίο στάδιο κάποιας πνευμονικής ασθένειας. Αιφνίδιος ή σταδιακός ο θάνατος, ποτέ δεν είναι εύκολος, παρ' όλο που με η θλίψη θέλει τον χρόνο της για να καταλαγιάσει. Παρ' αυτά, στην ημέρα της γιορτής της μητέρας, η γλυκόπικρη νοσταλγία θα είναι παρούσα , ιδίως όταν οι τηλεοπτικές διαφημίσεις με αρκετά επιφανειακό τρόπο μας υπενθυμίζουν να χαρίσουμε δώρα, όπως μια τσάντα στην μητέρα και η κεντρική σελίδα νέων του Facebook γεμίζει με φωτογραφίες φίλων με δώρα, λουλούδια και γεύματα την ημέρα αυτή.

Πώς μπορεί λοιπόν αυτή η ημέρα να έχει αξία για όσους δεν έχουν στη ζωή τους την μητέρα τους;

Αναγνωρίστε όλα αυτά που θα την έκαναν χαρούμενη (και διορθώστε όσα θα την έκαναν λυπημένη). Οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα και ασφαλή, ακόμα κι αν δεν ζουν κοντά τους για να το ξέρουν από πρώτο χέρι. Η ημέρα της μητέρας μπορεί να είναι η στιγμή που θα εξετάσετε προσεκτικά όλα όσα – από την δική σας ζωή - θα έκαναν χαρούμενη την μητέρα σας, π.χ. ο ευτυχισμένος γάμος σας, μια επιτυχημένη καριέρα ή τα υγιή παιδιά σας. Ξέροντας ότι η μητέρα σας θα ήταν χαρούμενη με τις επιλογές σας, αυτό μπορεί να είναι σημαντική πηγή ανακούφισης και επιβεβαίωσης. Την ίδια στιγμή, το να αναγνωρίσετε τι δεν πάει και τόσο καλά, μπορεί να σας κινητοποιήσει για εποικοδομητικές αλλαγές. Πώς θα αντιδρούσε η μαμά σας αν ήξερε ότι ανέχεστε έναν αναξιοπρεπή σύντροφο ή κακότροπο προϊστάμενο; Θα ανησυχούσε φωναχτά αν σας έβλεπε εξαντλημένους και αγχωμένους, λόγω του απάνθρωπου εργασιακού σας προγράμματος ; Το να αισθάνεστε ότι η μητέρα σας είναι κάπου τριγύρω και να «ακούτε» τα σοφά της λόγια μπορεί να σας κινητοποιήσει για ωφέλιμες και υγιείς αλλαγές.

giorti miteras duo

Απολαύστε τον χρόνο σας με τα αδέρφια σας : θα ευχαριστούσε πολύ την μητέρα σας. Ένα από τα πράγματα που έμαθα τόσο σαν ειδικός και δουλεύοντας με το πένθος αλλά και σαν ενήλικας που έπρεπε να διαχειριστώ την απώλεια σημαντικού προσώπου που έφυγε από την ζωή μου πριν την ώρα του, είναι ότι οι γονείς θέλουν να ξέρουν ότι θα παιδιά τους θα είναι δεμένα πάντα στη ζωή τους. Σηκώστε το τηλέφωνο και καλέστε τα αδέρφια σας. Αν ζείτε κοντά, πηγαίνετε για φαγητό σε ένα αγαπημένο μέρος της μητέρας σας και γιορτάστε την ημέρα σαν να ήταν μαζί σας. Ή εκμεταλλευτείτε την ημέρα για να σχεδιάστε μια έξοδο μαζί. Η ζωή μπορεί να έχει πολλές απαιτήσεις και να μην βρίσκετε εύκολα χρόνο για τα αδέρφια σας, αλλά θα νοιώσετε πολύ καλά όταν το κάνετε. Και η μητέρα σας επίσης.

Γιορτάστε τις άλλες μαμάδες στη ζωή σας. Πολλοί έχουν κάποιους ανθρώπους οι οποίοι έχουν το μητρικό ρόλο στην ζωή τους και τους οποίους θέλουν να βλέπουν συχνά. Αδράξτε αυτή την ευκαιρία για να εκδηλώσετε την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση σας στην θεία, την πεθερά, την μεγαλύτερη αδερφή, ή ακόμα και κάποιον μέντορα στη δουλειά που σας βοήθησε να γίνεται αυτό που είστε σήμερα.

Να θυμάστε ότι κι αυτή η ημέρα είναι απλά μια ημέρα, αλλά η μητέρα σας θα μείνει κοντά σας σε όλη σας τη ζωή. Η ημέρα της μητέρας μπορεί είναι μια φορά τον χρόνο αλλά οι αναμνήσεις της είναι μαζί μας συνέχεια. Για τους περισσότερους, δεν περνάει ούτε μέρα χωρίς να τις σκεφτούν, έστω και για μία στιγμή. Όταν στέλνουμε μήνυμα σε ένα αγαπημένο μας άνθρωπο ότι προσγειώθηκε το αεροπλάνο για να ξέρει ότι φτάσαμε ασφαλείς. Η σούπα που θα φτιάξουμε για κάποιον που είναι αδιάθετος για να τον δυναμώσουμε. Αυτά δεν είναι μόνο δικά μας – είναι κυρίως της μητέρας μας. Δεν μπλοκάρουμε στο παρελθόν όταν σκεφτόμαστε ή μιλάμε για κάποιον σημαντικό που πέθανε. Αυτό που τονίζουμε με τους ανθρώπους που έχουν να διαχειριστούν ένα πένθος είναι η αξία των δεσμών με τους αγαπημένους μας που δεν είναι πια μαζί μας, οι οποίοι ποτέ δεν σπάνε. Το να σκεφτούμε τι μας συμβούλευε η μητέρα μας όταν είχαμε μια δυσκολία ή να νοσταλγούμε πόσο υπερήφανη θα ήταν για το πρόσφατο επίτευγμά μας, είναι ασκήσεις για το μυαλό μας, οι οποίες μπορούν να μας κάνουν να νοιώθουμε καλύτερα και να μας συνδέσουν με το παρελθόν μας με υγιή τρόπο, όλο τον χρόνο.

Και συχνά με ρωτούν πώς θα μπορούσε κάποιος να στηρίξει τον φίλο του ο οποίος δεν έχει γιορτάσει την ημέρα από τότε που έφυγε η δική του.

Κάντε του ερωτήσεις για εκείνην. Συχνά διστάζουμε να ρωτήσουμε τους φίλους και τους συγγενείς μας για αγαπημένα τους πρόσωπα τα οποία έχουν πεθάνει. Ανησυχούμε μήπως τα στεναχωρήσουμε. Αυτό όμως μόνο αλήθεια δεν είναι. Οι άνθρωποι που έχουν πένθος θέλουν να μιλάνε και εκτιμούν πραγματικά την ευκαιρία να ανταλλάξουν αναμνήσεις μέσα από ιστορίες. Θέλουν να μοιραστούν τις μνήμες τους, κάποια αστεία ανέκδοτα, ή ακόμα και να αναφερθούν στον τρόπο που έφυγε – προσπαθώντας να καταλάβουν τι συνέβη αυτή την μοιραία ημέρα. Το να τους δώσετε την ευκαιρία να μιλήσουν για την μητέρα που πλέον δεν είναι στη ζωή, μπορεί να αποτελέσει κάθαρση για αυτούς.

giorti miteras

Μοιραστείτε τις δικές σας ιστορίες και αναμνήσεις. Τα παιδιά λατρεύουν να ακούνε ιστορίες και να ανακαλύπτουν πώς ήταν οι γονείς ως παιδιά. Οικογενειακές φωτογραφίες από το σχολείο και τις διακοπές με τους γονείς, τους δίνουν πληροφορίες πώς ήταν η μητέρα τους πριν γίνει μητέρα τους. Συνήθης ερώτηση και απορία. Αν λοιπόν έχετε ιστορίες ή αναμνήσεις από την μητέρα του φίλου σας, μοιραστείτε τις μαζί του ! Ένας εκλεκτός μεζές σπεσιαλιτέ της ή μια φωτογραφία που δεν έχει δει μπορεί να είναι το καλύτερο δώρο για τον φίλο σας – μια άλλη σκοπιά στην γυναίκα που τον έκανε αυτό που είναι σήμερα.

Να τις χαιρόμαστε με κάθε τρόπο!

Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com
e-mail: ioanna.thps@gmail.com / itheodorakopoulou@feelwelltoday.com

Διαβάστε επίσης:
Και η γιορτή της Μητέρας θέλει τη χημεία της

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved