Η επιστημονική εξήγηση γιατί σταματά να κλαίει το μωρό όταν το κρατά η μαμά του

Μια εντυπωσιακή έρευνα εξηγεί το φαινόμενο.

Μαργαρίτα Νικολάου
Η επιστημονική εξήγηση γιατί σταματά να κλαίει το μωρό όταν το κρατά η μαμά του
Bigstock

Όταν το μωρό σας κλαίει, αισθάνεστε ενστικτωδώς την επιθυμία να σηκωθείτε, να το πάρετε στα χέρια σας για να το ηρεμήσετε. Και αυτό οφείλεται όντως στο ένστικτο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών που τα κρατούσαν και τα ηρεμούσαν οι μαμάδες τους, σταματούσαν αμέσως το κλάμα και παρουσίαζαν ταχεία μείωση του καρδιακού παλμού, σε σύγκριση με το κράτημα μιας μαμάς που καθόταν και δεν ήταν όρθια», λένε οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Current Biology.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα μωρά «προγραμματίστηκαν» γενετικά ώστε να ηρεμούν όταν η μαμά είναι όρθια και σε κίνηση. Μόνο έτσι νιώθουν ασφάλεια.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό: Αυτό το συντονισμένο σύνολο ενεργειών -η μητέρα να στέκεται όρθια ή να κουνιέται και το μωρό να ηρεμεί- παρατηρείται και σε άλλα είδη θηλαστικών. Χρησιμοποιώντας φαρμακολογικές και γενετικές παρεμβάσεις σε ποντίκια, οι συγγραφείς λένε, «Εντοπίσαμε εντυπωσιακά παρόμοιες αποκρίσεις σε νεογνά ποντικών, όπως ακινησία και μειωμένες υπερηχητικές φωνές και καρδιακό ρυθμό».

moro-klaiei.jpg

Αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη ότι, όσο τρομακτική κι αν είναι η μητρότητα, η καρδιά και το σώμα μας γνωρίζουν ήδη τόσα πολλά για το τι πρέπει να κάνουμε. Από τον τρόπο που μιλάμε στα μωρά μέχρι τις «αισθήσεις μας» όταν κάτι δεν πάει καλά, ό,τι κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη προέρχονται όντως, από βαθιά μέσα μας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι το περπάτημα για πέντε λεπτά προήγαγε τον ύπνο για τα μωρά που έκλαιγαν. Τα μωρά στην κλινική μελέτη σταμάτησαν να κλαίνε και είχαν πιο αργούς καρδιακούς παλμούς μετά από μια βόλτα 5 λεπτών με έναν φροντιστή - και περίπου τα μισά από αυτά κοιμόντουσαν πριν από τα 5 λεπτά. Αυτό όμως δεν ισχύει αν απλά κάθεσαι και κρατάς το μωρό σου στα χέρια. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η τεχνική δεν βοηθά και στην πραγματικότητα, οι καρδιακοί παλμοί των μωρών τείνουν να ανεβαίνουν και τα μωρά να συνεχίζουν να κλαίνε.

Γιατί λοιπόν τα μωρά σταματούν να κλαίνε όταν στεκόμαστε όρθιοι; Επειδή η μεταφορά προκαλεί φυσιολογικές αντιδράσεις που ηρεμούν και ανακουφίζουν τα μωρά. Η αγκαλιά και η μεταφορά από τη μαμά έχει ηρεμιστική απόκριση ισχυρότερη από το κούνημα ή άλλα είδη κίνησης. Τα μωρά θέλουν να τα μεταφέρουν (κάτι που είναι καλό γιατί μερικές φορές η μαμά πρέπει να κάνει πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν από μια κουνιστή καρέκλα).

Με λίγα λόγια, απλά φορέστε τον μάρσιπο μέσα στο σπίτι και κάντε ό,τι θα κάνατε με το μωρό στην αγκαλιά σας. Θα δείτε ότι θα είναι πιο ήρεμο και πιο γαλήνιο. Εφαρμόστε το επίσης όταν απλά το κρατάτε στην αγκαλιά σας και κάθεστε ή είστε ξαπλωμένοι δίπλα-δίπλα και απλά περιμένετε να ηρεμήσει μόνο και μόνο επειδή βρίσκεστε στο πλευρό του και σας νιώθει. Για το μωρό σας αυτό δεν αρκεί: θέλει να είστε όρθια και σε κίνηση για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι καλά.

ελεύθερη μετάφραση: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved