Πώς οι αλλαγές στη ρουτίνα κατά τη διάρκεια των γιορτών μπορούν να επηρεάσουν το παιδί

Την περίοδο των γιορτών η καθημερινή ρουτίνα των παιδιών αλλάζει κι αυτό συχνά επηρεάζει ακόμα και τη συμπεριφορά τους.

Νίκη Παπανικολάου
Πώς οι αλλαγές στη ρουτίνα κατά τη διάρκεια των γιορτών μπορούν να επηρεάσουν το παιδί
Bigstock

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι από τις αγαπημένες των παιδιών. Δεν έχουν σχολείο, παίρνουν πολλά δώρα, κάνουν βόλτες και φυσικά έχουν άφθονο ελεύθερο χρόνο.

Ωστόσο όλες αυτές οι αλλαγές στο καθημερινό τους πρόγραμμα επηρεάζει τη ρουτίνα τους. Αυτό έχει αποτέλεσμα να είναι πιο ευέξαπτα, κουρασμένα κι ενίοτε συναισθηματικά φορτισμένα.

Για παράδειγμα, τα παιδιά αντιλαμβάνονται το άγχος των γονιών τους λόγω των αγορών, των προετοιμασιών για τα γιορτινά τραπέζια ή για τις υποχρεώσεις της νέας χρονιάς και επηρεάζονται. Αρκετά συχνά επίσης, γίνονται στόχος θυμού καθώς οι ενήλικες τείνουν να χάνουν την υπομονή τους πιο εύκολα τις ημέρες αυτές.

Τι μπορείτε να κάνετε σύμφωνα με το youaremom.com:

Little Kid Tasting Chistmas Cookies At Home

Αλλαγή ρουτίνας με ουσιαστικό τρόπο

Οι γιορτές είναι μια εξαιρετική περίοδος για να μοιραστείτε και να περάσετε χρόνο με το παιδί σας. Από αυτή την άποψη, καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη του για το τι θα ήθελε να κάνει τις μέρες που απομένουν ή να το παροτρύνετε εσείς αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας και το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να περνάει το χρόνο του μπροστά σε μια οθόνη.

Επικοινωνία και ενημέρωση

Οι ρουτίνες μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τι πρόκειται να συμβεί, να σχεδιάσουμε και να προβλέψουμε. Επομένως, εάν θα φύγετε από το σπίτι κατά τη διάρκεια των διακοπών ή θα έρθουν επισκέπτες, είναι σημαντικό να μιλήσετε στο παιδί σας και να του το πείτε εκ των προτέρων. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι σε θέση να επεξεργαστεί την κατάσταση και να προσαρμοστεί.

Αναπροσαρμογή ρουτίνας

Για παράδειγμα, εάν το παιδί δεν παίρνει ποτέ έναν μεσημεριανό υπνάκο επειδή κοιμάται νωρίς τις καθημερινές, την περίοδο των γιορτών καλό είναι να ξεκουράζεται, ώστε να πηγαίνει για ύπνο αργότερα το βράδυ. Δεν είναι καλή ιδέα να ξενυχτήσει χωρίς ξεκούραση καθώς θα καταλήξει να έχει γκρίνια και νεύρα.

odigos-asfaleias-giortes-paidia.jpg

Σωστή διατροφή

Μπορεί την περίοδο των γιορτών η σωστή διατροφή να …πάει περίπατο, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορούν τα παιδιά να τρώνε γλυκά και πρόχειρο φαγητό για 15 μέρες. Επομένως, φροντίστε να περιορίσετε το κρέας, να αυξήσετε τις σαλάτες, τα φρούτα και τα λαχανικά και να μη ξεχνάτε να πίνουν νερό για να ενυδατώνεται ο οργανισμός τους.

Σε μερικές άλλωστε ημέρες, τα παιδιά θα μπουν ξανά στην καθημερινή τους ρουτίνα οπότε ξεκινήστε έγκαιρα την προσαρμογή αρχής γενομένης από τον βραδινό ύπνο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved