Επιλόχειος κατάθλιψη τα Χριστούγεννα - Οδηγός επιβίωσης

Πώς θα τα βγάλετε πέρα με την επιλόχειο κατάθλιψη μέσα στις γιορτές.

Μαργαρίτα Νικολάου
Επιλόχειος κατάθλιψη τα Χριστούγεννα - Οδηγός επιβίωσης
Bigstock

Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να δεθείτε με το παιδί σας, ακόμη και αν πλησιάζουν οι γιορτές; Έχουν περάσει εβδομάδες από τη μέρα που φέρατε στον κόσμο το παιδί σας, αλλά ακόμη νιώθετε συναισθηματικά αδύναμη και αυτό σας στερεί το να χαρείτε το μωρό που φέρατε στον κόσμο.

Δεν είστε η μόνη.

Αν όλα τα παραπάνω περιγράφουν την ψυχολογία σας, τότε ίσως να οφείλεται στην επιλόχειο κατάθλιψη. Για την ακρίβεια 1 στις 7 γυναίκες (και 1 στους 10 άνδρες) βιώνουν επιλόχειο κατάθλιψη.

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια μορφή σοβαρής ψυχικής κατάθλιψης που μπορεί να επηρεάσει γυναίκες (και ορισμένους άνδρες) μετά τον τοκετό. Η επιλόχεια κατάθλιψη δημιουργεί έντονα συναισθήματα άγχους, κατάθλιψης, κόπωσης και θλίψης που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα της μητέρας να φροντίζει το μωρό της. Παρουσιάζεται λίγο μετά τον τοκετό με σταδιακή έναρξη, μπορεί όμως να συμβεί και ξαφνικά, οποιαδήποτε στιγμή στον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό.

Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να κάνει την καθημερινότητα δύσκολη. Μια γυναίκα για παράδειγμα, δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι ή να κάνει μπάνιο. Στο παρελθόν μπορεί να βρίσκατε χαρά στα Χριστούγεννα, να βγαίνατε έξω για να αγοράσετε δώρα ή να στολίζατε με ενθουσιασμό το σπίτι σας, τώρα όμως όλα δείχνουν ανούσια και εσείς απλά προσπαθείτε να επιβιώσετε.

Ξέρουμε ότι οι γιορτινές αυτές μέρες είναι απαιτητικές. Για την ακρίβεια αν υπάρχει ένα μωρό στο σπίτι είναι επίσης γεμάτες με άγχος και στρες. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους να κάνετε αυτές τις γιορτές λίγο καλύτερες για εσάς και την οικογένειά σας.

Να είστε παρούσα

Οι μέρες σας έχουν αλλάξει. Τώρα είναι γεμάτες με αλλαγές πανών και πολλές συνεδρίες γευμάτων. Εύκολα μπορείτε να χαθείτε μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και η ρουτίνα σας να αλλάξει. Αν νιώθετε ότι δεν είστε ο εαυτός σας ή νιώθετε ότι απομακρύνεστε από την οικογένειά σας, δοκιμάστε αυτές τις δύο τεχνικές:

  • Πρώτα, αναγνωρίστε τι βλέπετε, αγγίζετε, ακούτε, μυρίζετε και γεύεστε.
  • Για να είστε παρούσα, πάρτε βαθιές ανάσες. Μια εύκολη τεχνική που μπορείτε να θυμάστε: πάρτε μια βαθιά εισπνοή μετρώντας μέχρι το 4, κρατήστε την αναπνοή σας μετρώντας μέχρι το 2 και εκπνεύστε μετρώντας μέχρι το 6. Επαναλάβετε 3-4 φορές μέχρι να ηρεμίσετε.

Κάνοντας τα παραπάνω θα σας βοηθήσει να ισορροπήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, ενισχύοντας την παρουσία σας.

Βγείτε από το σπίτι

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι απομονωτική. Μπορεί να νιώθετε ότι βρίσκεστε σε μια ψυχική κατάσταση που δεν μπορείτε να ξεφύγετε ή είστε πολύ κουρασμένες για να βγείτε λίγο από το σπίτι σας. Κάντε μικρά βήματα για να προκαλέσετε τον εαυτό σας.

Από τη στιγμή που έρχονται γιορτές, μια βόλτα έξω στην στολισμένη πόλη να κάνει καλό στη διάθεση σας. Βγείτε από το σπίτι. Πού να πάτε;

  • κάντε μια βόλτα γύρω από τη γειτονιά
  • πηγαίνετε στο μανάβικο
  • οδηγήστε για να δείτε τα φωτάκια της στολισμένης περιοχής σας
  • δείτε τις βιτρίνες των καταστημάτων

Αν δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, σκεφθείτε ότι αν αλλάξετε περιβάλλον ίσως να αλλάξει και η διάθεσή σας.

Αρχίστε μια νέα χριστουγεννιάτικη παράδοση

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι ψάχνουν την τελειότητα στα social media, είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από τι μπορείτε και τι όχι, να κάνετε, ειδικά αν έχετε επιλόχειο κατάθλιψη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα που νιώθετε. Αντί να νιώθετε ότι «πρέπει» να αγοράσετε δώρα για τους άλλους, στείλτε μια κάρτα ή ένα χειροποίητο δώρα. Ό,τι και αν κάνετε μην πιέσετε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα απλά γιατί «πρέπει» να τα κάνει. Διαλέξτε μία ή δύο νέες παραδόσεις που μπορείτε να αρχίσετε αυτή τη χρονιά.

Ορίστε μερικές ιδέες για να σας βοηθήσουμε να αρχίσετε:

  • Διακοσμήστε μπισκότα
  • Διαβάστε στο μωρό σας μια χριστουγεννιάτικη διαφορετική ιστορία κάθε βράδυ
  • Παρακολουθήστε χριστουγεννιάτικες ταινίες
  • Ακούστε γιορτινά τραγούδια
  • Φτιάξτε ζεστό κακάο

πηγή: sondermind.com

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved