Πέντε μαθήματα ζωής που μπορούν να διδαχθούν οι γονείς από τα παιδιά

  • Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας
  • Δοκιμάστε νέα πράγματα
  • Διασκεδάστε
  • Καταπολεμήστε τους φόβους σας
  • Αγαπήστε άνευ όρων
Πέντε μαθήματα ζωής που μπορούν να διδαχθούν οι γονείς από τα παιδιά

Θυμάστε τις ξέγνοιαστες μέρες της παιδικής σας ηλικίας; Η φαντασία σας ήταν ανεξάντλητη, οι ιδέες σας τολμηρές και η διάθεσή σας για ζωή, μοναδική.

Κάθε μέρα ήταν γεμάτη μάθηση, μια νέα εμπειρία και περιπέτεια. Και ξαφνικά, εν ριπή οφθαλμού, δεν είστε πια παιδί, ενηλικιωθήκατε.

Το να είσαι ενήλικας είναι εξίσου συναρπαστικό, μόνο με περισσότερες ευθύνες και δύσκολες αποφάσεις. Σταματάτε να ονειρεύεστε, αισθάνεστε πιο κουρασμένοι και είστε λιγότερο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες.

Κι ενώ τα παιδιά σας βλέπουν ως δασκάλους, δεν περνά καν από το μυαλό σας τι θα μπορούσαν να σας διδάξουν για τη ζωή.

Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε βασικά μαθήματα που θα μπορούσατε να μάθετε από τα παιδιά. Ποια είναι αυτά:

mathimata zois gonion apo paidia1

Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας

Τα παιδιά δεν φοβούνται να δείξουν τα συναισθήματά τους. Όταν είναι χαρούμενα, χαμογελούν και γελούν. Όταν είναι λυπημένα, κλαίνε. Ως ενήλικες, μπορεί να προσπαθείτε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας χωρίς να αναγνωρίσετε το πώς αισθάνεστε. Καταπιέζεστε και εξαναγκάζεστε σε κάτι που πιστεύετε ότι είναι πιο αποδεκτό από τους άλλους.
Φυσικά, το να μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας είναι το κλειδί για πολλά θετικά πράγματα στη ζωή- αλλά, δεν μπορείτε να προχωρήσετε αν πρώτα δεν αναγνωρίσετε πώς νιώθετε.

Δοκιμάστε νέα πράγματα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι θα είχε συμβεί αν δεν φοβόσασταν να δοκιμάσετε νέα πράγματα; Άλλωστε είναι καλύτερα να μετανιώνετε για τις πράξεις σας παρά να μετανιώνετε που δεν έχετε καν προσπαθήσει.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθετε κάτι από το να δοκιμάσετε κάτι νέο. Τα παιδιά μαθαίνουν νέα πράγματα κάθε μέρα – έτσι μεγαλώνουν και γίνονται ενήλικες. Αντίθετα, οι ενήλικες, σταματούν να ρισκάρουν και επιδιώκουν μόνο πράγματα που φαίνονται ασφαλή. Αυτό όμως τους περιορίζει από το βιώνουν υπέροχα πράγματα και να μαθαίνουν κάτι νέο. Ηθικό δίδαγμα: τολμήστε!

mathimata zois gonion apo paidia2

Διασκεδάστε

Το μεγαλύτερο πράγμα που μπορείτε να μάθετε από ένα παιδί είναι να διασκεδάζετε. Είναι δύσκολο σε αυτόν τον δύσκολο κόσμο και με τις πολλές υποχρεώσεις, αλλά αν μάθετε να αφήνετε πίσω τις ανησυχίες και τους φόβους σας για τουλάχιστον μια στιγμή και να διασκεδάζετε , θα εκτιμούσατε διαφορετικά τη ζωή.

Καταπολεμήστε τους φόβους σας

Τα παιδιά πηδούν, σκαρφαλώνουν, πέφτουν, σηκώνονται. Τολμούν καθώς έχουν άγνοια κινδύνου.

Ως ενήλικες και με την πάροδο των χρόνων, οι φόβοι αλλά και οι φοβίες σας έχουν κρατούν αγκιστρωμένους. Τι θα γινόταν αν απλώς αναγνωρίσατε τις επιφυλάξεις σας, κάνατε σωστές εκτιμήσεις των πραγματικών κινδύνων και τολμούσατε με τη σιγουριά ότι κάτι νέο θα προκύψει;

Το να παίρνετε ρίσκα άλλωστε ρίσκα, δεν σημαίνει ότι είστε απερίσκεπτοι.

mathimata zois gonion apo paidia3

Αγαπήστε άνευ όρων

Τα παιδιά αγαπούν άνευ όρων και σας διδάσκουν τι είναι αγάπη με τρόπο που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστείτε. Μην τσιγκουνεύεστε λοιπόν τα δείξετε τα συναισθήματά σας, ειδικά στους δικούς σας ανθρώπους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved