Το υιοθετημένο μου παιδί - Πότε πρέπει να του μιλήσω για τους βιολογικούς του γονείς;

Πολλοί γονείς που έχουν υιοθετήσει κάποιο παιδί βιώνουν έντονους προβληματισμούς για το εάν πρέπει να πουν την αλήθεια στο παιδί τους και γενικά πώς να χειριστούν τυχόν απορίες του παιδιού για τους βιολογικούς του γονείς.

Το υιοθετημένο μου παιδί - Πότε πρέπει να του μιλήσω για τους βιολογικούς του γονείς;

Επίσης, πολλοί γονείς δεν ξέρουν πώς να φερθούν από φόβο μην πληγώσουν το παιδί και το κάνουν να νιώσει «ξένο».

Συνήθως τα παιδιά πνίγουν τον θυμό τους για τους βιολογικούς τους γονείς μέχρι την ηλικία των 11-12 ετών αλλά στην εφηβεία ο θυμός ξεχύνεται σαν μια παλίρροια χωρίς τελειωμό…Εκεί λοιπόν απαιτείται η ψυχραιμία σας και η σωστή σας συμπεριφορά. Καταρχάς είναι σημαντικό το παιδί να γνωρίζει την αλήθεια για την κατάστασή του όσο επίπονο κι αν είναι αυτό για εσάς.

Ωστόσο στην εφηβεία το παιδί θα εκφράσει τις απορίες του και το ενδιαφέρον του για τους βιολογικούς του γονείς. Μην φοβάστε, είναι καθαρά διαδικαστικό, δεν θα πάψει να σας αγαπάει το παιδί σας! Ωστόσο ζει με μια «αόρατη» οικογένεια μέσα του και είναι πολύ σημαντικό για εκείνο να μάθει όσα περισσότερα μπορεί, τις ρίζες του, την ιστορία του. Να είστε δίπλα του σε κάθε βήμα χωρίς φόβο και να του δείχνετε εμπιστοσύνη. Μην αποκρύπτετε πληροφορίες από φόβο ότι δεν θα σας αγαπάει πια. Αναζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού εάν νιώθετε πολύ έντονο άγχος και σκεφτείτε κάτι τέτοιο και για το παιδί σας, δηλαδή μια οικογενειακή θεραπεία θα ήταν η καλύτερη προσέγγιση.

Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να προσέξετε είναι να έχετε μια σταθερή συμπεριφορά στο παιδί σας. Πολλοί γονείς φοβούνται ότι το παιδί θα φύγει ή δεν θα τους αγαπάει κι έτσι του κάνουν όλα τα χατίρια. Από την άλλη το παιδί σε έναν πολύ αυστηρό γονέα θα σκεφτεί «Δεν με αγαπάει αρκετά ούτε κι αυτός», και σε έναν γονέα χωρίς όρια και όρους θα σκεφτεί «Θέλουν να εξαγοράσουν την αγάπη μου με χάρες και δώρα;». Επομένως μια ισορροπημένη στάση είναι η λύση. Βγάλτε τη ταμπέλα του υιοθετημένου παιδιού και μεγαλώστε απλά ένα παιδί, χωρίς τίτλους χωρίς δεύτερες σκέψεις. Να είστε ο εαυτός σας και όσο μπορείτε να βελτιώνεστε, αγοράστε βιβλία, μιλήστε με ανθρώπους που γνωρίζουν και στηρίξτε έτσι τη νέα σας οικογένεια…

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos@blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

Αναμένοντας το υιοθετημένο παιδί: Το υπέροχο πρόσωπο της υιοθεσίας, μέσα από πραγματικές φωτογραφίες
Το συγκινητικό μήνυμα μιας μαμάς που έδωσε τον γιο της για υιοθεσία, έγινε viral (vid)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved