Πρέπει να παρεμβαίνουμε όταν τα αδέρφια τσακώνονται;

Είναι καθόλα φυσιολογικό δύο παιδιά να τσακώνονται μεταξύ τους καθώς ένα παιδί είναι αρκετά ανώριμο και κτητικό για να κατανοήσει τι θα πει να υποχωρείς ή να είσαι ευγενικός ή να είσαι συγκρατημένος για να ηρεμήσουν τα πνεύματα...σκέψεις των ενηλίκων που ένα παιδί δεν τις κάνει καθώς τα παιδιά είναι αυθόρμητα και παρορμητικά.

Πρέπει να παρεμβαίνουμε όταν τα αδέρφια τσακώνονται;

Σκεφτείτε λοιπόν τι μπορεί να γίνει σε καθημερινή βάση στο ίδιο δωμάτιο...τα αδέρφια είναι σίγουρο ότι θα τσακωθούν τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα.
Πολλοί γονείς απελπίζονται και κάποιοι φοβούνται τα χειρότερα. Υπάρχουν γονείς που δεν αφήνουν τα παιδιά μόνα τους ούτε στιγμή με αυτό το φόβο, ότι θα «σκοτωθούν» κι έτσι υπάρχει ένας διαιτητής-δικαστής πάντα στη μέση...

Πολλές φορές αυτό εξαντλεί συναισθηματικά και στενοχωρεί τον γονέα. Ποια είναι λοιπόν η σωστή στάση όταν δύο αδέρφια μαλώνουν;

1. Συνήθως υπάρχει η τάση από τον γονέα να υπερασπιστεί το μικρότερο παιδί καθώς θεωρεί ότι είναι το «απροστάτευτο» μικρό μέλος της οικογένειας. Προσπαθήστε όμως να είστε περισσότερο αντικειμενικοί.
2. Μια καλή θέση από μέρους σας εάν είναι να μπείτε στη μέση είναι να θυμίσετε στα παιδιά κάποιους απαράβατους κανόνες όπως είναι να μην ασκούν σωματική βία, να μην βρίζουν ο ένας τον άλλο και να σέβονται ακόμη και στον καυγά.
3. Καλύτερα να προσπαθήσετε να προστατέψετε τη σχέση των 2 παιδιών και όχι κάποιο από τα δύο.
4. Εάν μαλώνουν για ένα παιχνίδι (πράγμα πολύ συνηθισμένο) μπορείτε να πείτε «Το αυτοκινητάκι είναι δικό σου, δεν στο παίρνει κανείς, δώστου το να παίξει και θα σου το ξαναδώσει μετά». Έτσι, αναγνωρίζετε το δικαίωμα του ενός να «γκρινιάξει» ως ιδιοκτήτης αλλά και του άλλου που θέλει να το δανειστεί για λίγο.
Ένα τελευταίο και πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να αποφεύγετε είναι να κάνετε χαρακτηρισμούς. Μην κολλάτε ετικέτες « Είσαι εγωιστής», «Είσαι απαιτητικός», «Είσαι γκρινιάρης», το παιδί εσωτερικεύει αυτή την ταμπέλα από εσάς και χαρακτηρίζει όλο του τον εαυτό με αυτή.

Καλύτερα λοιπόν να οπλιστείτε με ψυχραιμία και όταν ακούτε τα παιδιά σας να τσακώνονται να παρεμβαίνετε λέγοντας μόνο τους κανόνες που είπαμε παραπάνω. Μην παρεμβαίνετε με άλλο τρόπο, θα πληγώσετε το ένα ή το άλλο παιδί, για κάτι που πραγματικά δεν σας αφορά. Σεβαστείτε το δικαίωμα των παιδιών να τσακώνονται και πάντα με διακριτική την παρουσία σας στο χώρο μην κάνετε τον διαιτητή.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

Αντιζηλίες μεταξύ αδελφών: Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς;

Τα οφέλη να έχεις παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved