Ο σωστός τρόπος να μιλάτε στα παιδιά, σύμφωνα με ειδικό

Ο τρόπος που μιλάτε στα παιδιά επηρεάζει όχι μόνο την ψυχολογία αλλά και την αυτοπεποίθησή τους.

Νίκη Παπανικολάου
Ο σωστός τρόπος να μιλάτε στα παιδιά, σύμφωνα με ειδικό
Bigstock

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μιλήσεις σε ένα παιδί είναι να χρησιμοποιείς απλές λέξεις και προτάσεις που σου επιτρέπουν να αποδεχτείς τα συναισθήματά του αλλά και να ακολουθήσεις τους κανόνες σου.

Αυτό συμβουλεύει η κλινική ψυχολόγος Wendy Mogel, Ph.D. και συγγραφέας του βιβλίου «The Blessing of a Skinned Knee» υποστηρίζοντας ότι είναι σημαντικό να ξέρει το παιδί για τι πράγμα μιλάτε ώστε να είναι σε θέση να σας παρακολουθήσει.

goneis-kai-peiragmata-sta-paidia.jpg

Φράσεις που πρέπει να λέτε όταν μιλάτε με τα παιδιά σας

«Πρέπει να το σκεφτώ»

Οι γονείς δεν είναι παντογνώστες. Είναι λογικό λοιπόν να μην έχετε απαντήσεις για όλα ούτε φυσικά λύσεις. Επομένως, λέγοντας στο παιδί «πρέπει να το σκεφτώ αυτό», δεν κερδίζετε μόνο χρόνο αλλά περνάτε το μήνυμα ότι οι άνθρωποι συχνά χρειάζονται χρόνο να σταθμίζουν τα υπέρ και τα κατά πριν βρουν μια απάντηση.

5 θετικές φράσεις που μπορείτε να πείτε στο παιδί όταν δεν σας ακούει

«Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό»

Το μυστικό για να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί την απογοήτευση ή μια κατάσταση που το δυσκολεύει είναι να μην αδιαφορήσετε ή να δώσετε μια ουδέτερη απάντηση. Έτσι, όταν το βλέπετε να κλαίει ή να διαμαρτύρεται, καθίστε δίπλα του – ακόμα κι αν έχει νεύρα – και ζητήστε να σας πει τι άλλο θα ήθελε να κάνει. Μπορείτε επίσης να του προσφέρετε εναλλακτικές.

kaliteroi-goneis.jpg

«Πάρε μια ανάσα»

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα λόγια σας έχουν αποτέλεσμα είναι να σκύψετε στο ύψος των ματιών του παιδιού σας, να κρατήσετε τα χέρια του στα δικά σας και να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές μαζί. Με αυτό τον τρόπο, πέφτουν οι τόνοι κι είναι πιο εύκολο να συνεννοηθείτε, ειδικά αν έχει προηγηθεί ένταση.

«Αυτή είναι μια υπέροχη ιδέα»

Είτε έχετε ένα 6χρονο παιδί που αποφασίζει πώς να περάσει το απόγευμα ή ένα 8χρονο που συζητά ποια ιστορία θα γράψει, είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνετε για τις επιλογές τους. Χρειάζονται ενθάρρυνση, στήριξη και υποστήριξη , αποφεύγοντας ωστόσο τις υπερβολές. Φράσεις όπως « τι φόρεσες!», « τι έκανες;», « τι είναι αυτό;» όταν διατυπώνονται με αυστηρό και επιτακτικό ύφος κάνουν το παιδί περισσότερο εσωστρεφές και λιγότερο εκδηλωτικό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved