Μήπως ο τρόπος που μιλάτε στον γιο σας τον πληγώνει;

Οι γονείς δεν μιλούν με τον ίδιο τρόπο στα παιδιά τους ειδικά αν είναι διαφορετικού φύλου. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ακόμα στερεότυπα στον τρόπο με τον οποίο μιλούν οι γονείς στον γιο και την κόρη.

 

Μήπως ο τρόπος που μιλάτε στον γιο σας τον πληγώνει;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory διαπίστωσαν ότι οι πατεράδες τραγουδούν και χαμογελούν περισσότερο στις κόρες τους, μιλούν πιο υπομονετικά μαζί τους και αναγνωρίζουν τη λύπη τους πολύ περισσότερο από ότι με τους γιους.

Οι λέξεις που οι μπαμπάδες συνήθως χρησιμοποιούν μιλώντας στα αγόρια αφορούν τη νίκη, το κατόρθωμα, την υπερηφάνεια.Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο τρόπος που οι μπαμπάδες μιλούν στα παιδιά τους από μικρή ηλικία ενδέχεται να επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις τους.

Αλλά δεν είναι μόνο οι μπαμπάδες που μιλούν με διαφορετικό τρόπο στα παιδιά. Σε μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Pediatric Psychology οι γονείς και των δύο φύλων μίλησαν στους γιους τους με διαφορετικό τρόπο από ότι τις κόρες τους, μετά από επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών λόγω τραυματισμού. Οι γονείς εμφανίστηκαν υπερπροστατευτικοί απέναντι στις κόρες τους ζητώντας να είναι ποιο προσεκτικές την επόμενη φορά, ενώ δεν συνέβη το ίδιο με τα αγόρια.

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Edward Tronick, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ο οποίος μελετά πάνω από τρεις δεκαετίες τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ μητέρας και βρέφους, οι μητέρες ασυνείδητα αλληλεπιδρούν με τους γιους περισσότερο από ότι με τις κόρες τους. Ίσως, επειδή οι γιοι χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη για τον έλεγχο των συναισθημάτων τους.

Και εκεί κατά την ψυχολόγο Susan David εστιάζεται το πρόβλημα. «Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταστέλλουν τα συναισθήματα έχουν χαμηλή ανθεκτικότητα και μέτρια συναισθηματική υγεία. Τα αγόρια μεγαλώνουν ακόμα και στις μέρες μας με την νοοτροπία ότι δεν πρέπει να κλαίνε, να φοβούνται, να είναι δειλά. Έτσι, καταπιέζονται και σταματούν να μιλούν για όσα τα απασχολούν. Πρέπει ν΄αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Πρέπει ν’ αφήσουμε τα αγόρια να βιώνουν όλα τα συναισθήματα τους χωρίς κρίση. Να τα διδάξουμε ότι δεν πρέπει να ντρέπονται ή να φοβούνται για τα συναισθήματά τους.»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved