7 πρωταπριλιάτικες φάρσες που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά

Γιορτάστε την Πρωταπριλιά, τηρώντας το έθιμο.

Νίκη Παπανικολάου
7 πρωταπριλιάτικες φάρσες που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά
Bigstock

Πρωταπριλιά σήμερα κι ως είθισται λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα ( ή τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να ισχύει).

Το έθιμο της Πρωταπριλιάς

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Σύμφωνα με το el.wikipedia.org η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος, θα χηρέψει γρήγορα.

protapriliatikes-farses.jpg

Φάρσες που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά

Αν θέλετε να τηρήσετε το έθιμο της ημέρας, σας προτείνουμε μερικές ιδέες για φάρσες, όταν πλέον επιστρέψουν τα παιδιά από το σχολείο.

Αλλάξτε το password στο Wi-Fi

Πριν επιστρέψουν τα παιδιά στο σπίτι από το σχολείο ( ή το φροντιστήριο) αλλάξτε τον κωδικό στο Wi-Fi. Είναι βέβαιο ότι θα …πάθουν πανικό και η πρώτη ερώτηση που θα κάνουν είναι τι συμβαίνει και δεν μπορούν να συνδεθούν. Αν θα ενδώσετε γρήγορα στη γκρίνια τους, εξαρτάται από τις αντοχές σας.

Βγάλτε τις μπαταρίες από το κοντρόλ της τηλεόρασης

Συνήθως το απόγευμα τα περισσότερα παιδιά χαλαρώνουν βλέποντας τηλεόραση. Φανταστείτε την έκπληξή τους, όταν θα προσπαθούν να την ανοίξουν με το τηλεχειριστήριο και δεν θα μπορούν!

Αδειάστε τα μπισκότα

Πάρτε τα αγαπημένα τους μπισκότα και αδειάστε την κρέμα βανίλια που έχουν με προσοχή. Γεμίστε τα έπειτα με μαγιονέζα, κλείστε τα και σερβίρετέ τα στα μικρά σας.

Αυγό

Αν στα παιδιά σας αρέσουν τα αυγά, αντί να τα βράσετε, βάλτε τα στο πιάτο τους, ζητώντας να τα καθαρίσουν μόνα τους. Όταν θα το επιχειρήσουν το πιάτο θα γεμίσει με ωμό κρόκο και ασπράδι ( θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να καθαρίσετε στη συνέχεια).

Χρώμα ζαχαροπλαστικής

Ρίξτε χρώμα ζαχαροπλαστικής στην οδοντόβουρτσά τους λίγο πριν βουρτσίσουν τα δόντια τους. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το γάλα, ειδικά αν το πίνουν σε γυάλινο ποτήρι.

aprilis-kai-protaprilia-drastiriotites-gia-paidia-1.jpg

Ανάποδα κάδρα

Απλή φάρσα ειδικά για παιδιά μικρότερης ηλικίας: γυρίστε τα κάδρα ανάποδα και προσποιηθείτε ότι δεν γνωρίζετε κάτι, ούτε φυσικά ποιος το έκανε.

Τηλέφωνο από δασκάλα

Κλασική και «ψαρωτική» φάρσα για παιδιά κάθε ηλικίας. Εκεί που κάθεστε όλοι μαζί ενημερώστε το παιδί σας πώς τηλεφώνησε η δασκάλα ( ή καθηγήτρια) για να σας πει ότι…

Μάλιστα, για να παρατείνετε την αγωνία του μπορείτε να το ρωτήσετε: « Μπορείς να μαντέψεις τον λόγο που μου τηλεφώνησε η δασκάλα σου; ‘Εχεις κάτι να μου πεις;»

Αυτές είναι μερικές μόνο φάρσες που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας χωρίς να τα τρομοκρατήσετε ή να τα αγχώσετε.

Και το πιο σημαντικό, μην ξεχάσετε να στήσετε την κάμερα κάπου εκεί κοντά για να απαθανατίσετε τις αντιδράσεις τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved