Πώς θα μεγαλώσουμε ανεξάρτητα παιδιά το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η τέλεια ευκαιρία για να καλλιεργήσετε την ανεξαρτησία των παιδιών σας.

Μία Μαμά
Πώς θα μεγαλώσουμε ανεξάρτητα παιδιά το καλοκαίρι

Αυτό το καλοκαίρι μάθετε να μη στερείτε από τα παιδιά την ανεξαρτησία τους

Bigstock

Όταν ήμουν εγώ παιδί, το καλοκαίρι ήταν η ελευθερία μου.

Η οικογένειά μου περιστασιακά πήγαινε διακοπές σε κάποιο κοντινό προορισμό και έτσι το περισσότερο διάστημα το περνούσαμε σπίτι παίζοντας στην αυλή ή πλατσουρίζοντας στην φουσκωτή πισίνα.

Μεγαλώναμε στο σπίτι, με τα μαλλιά μας μπλεγμένα και το δέρμα μας μαυρισμένο ή καμένο από τον ήλιο. Πετούσαμε τις πετσέτες κάτω και ανοίγαμε τα χέρια μας διάπλατα μπροστά στον ανεμιστήρα για να μας στεγνώσει και μέναμε εκεί μέχρι να μην αντέχουμε άλλο.

Ο αδερφός μου και εγώ είχαμε κανόνες, αλλά μεγαλώναμε με ανεξαρτησία.

Στο ψυγείο υπήρχαν σπιτικές γρανίτες και λεμονάδα, στην αυλή σκαλίζαμε το χώμα για να βρούμε πέτρες και κάναμε κούνια στο λάστιχο που υπήρχε κρεμασμένο σαν να μην υπήρχε τίποτε πιο σημαντικό στη γη.

Και για να είναι ειλικρινής δεν υπήρχε.

Το καλοκαίρι είχε να κάνει με ασήμαντα πράγματα που φανταζόμασταν και που σήμαιναν τα πάντα για εμάς.

Αυτό που έκανε τα καλοκαίρια μου αξέχαστα ήταν ότι πραγματικά ένιωθα ότι βρίσκομαι στον πραγματικό κόσμο, ότι οι διακοπές μακριά από το σχολείο δεν είχαν να κάνουν με ταξίδια και διαμονή σε ξενοδοχεία αλλά με δραστηριότητες και παιχνίδια κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των γονιών μας.

Όταν απέκτησα τα δικά μου παιδιά, προσπάθησα να μιμηθώ αυτό το αίσθημα της ανεξαρτησίας που έρχεται με το ζεστό αεράκι και την παύση από τα μαθήματα και τις εργασίες μαθηματικών, αλλά δεν τα κατάφερα.

Προγραμμάτιζα playdates και κανόνιζα βόλτες με τους φίλους των παιδιών μου σε κοντινή δημόσια πισίνα - αλλά μόνο τις Παρασκευές, επειδή τις άλλες ημέρες της εβδομάδας τα παιδιά είτε είχαν μάθημα μουσικής είτε τα είχα σε camp φυσικής. Άλειφα στα τρία κορίτσια μου αντηλιακό και τις παρακολουθούσα όσο έπαιζαν στην αυλή για 30 λεπτά - όσο τους υπενθύμιζα ότι έχουν μάθημα μπαλέτου ή καράτε. Τότε το παιχνίδι τελείωνε.

Ως «μοντέρνα» μαμά θεωρούσα ότι αυτό ήταν «ελευθερία» για τα παιδιά μου. Τους παρείχα ελάχιστο χρόνο παιχνιδιού και τους το υπενθύμιζα σχεδόν κάθε στιγμή. Ήμασταν όλοι εξαντλημένοι τέλος Αυγούστου και λίγο πριν αρχίσουν τα σχολεία.

Λοιπόν, ως σύγχρονοι γονείς που έχουν πολλά να κάνουν ταχυδακτυλουργίες και να αναλάβουν πολλές εργασίες, πώς μπορούμε να βρούμε μια ισορροπία; Πώς μπορούμε να κάνουμε ο,τι έκαναν και οι δικοί μας γονείς; Και αν τα παιδιά μας είναι συνηθισμένα σε αυτό το μοντέρνο μοτίβο τι μπορούμε να κάνουμε για να το αλλάξουμε ώστε να μεγαλώσουμε ένα ανεξάρτητο παιδί που θα μπορεί να απολαύσει ένα καλοκαίρι δημιουργικότητας και περιέργειας;

Ως μητέρα τριών κοριτσιών μεταξύ 10 και 14 ετών, συνειδητοποίησα ότι το γεμάτο πρόγραμμα των παιδιών μου τα κρατά μακριά από το να μάθουν να διαχειρίζονται τη δική τους ζωή. Αν και δεν μπορώ να κάνω delete όλες τις δραστηριότητες που έχουν, μπορώ να τους δώσω περισσότερη ελευθερία - σίγουρα αυτή η ελευθερία δεν θα μοιάζει με εκείνη της δεκαετίας του '70 που μεγάλωνα εγώ, αλλά κάτι θα είναι και αυτό.

Τα παιδιά μου είναι αρκετά μεγάλα τώρα και δεν σκέφτομαι πλέον τη μητρότητα ως «μεγαλώνω παιδιά» αλλά ως «μεγαλώνω μικρούς ενήλικες» και προσπαθώ να εκμεταλλευτώ κάθε ευκαιρία για να τα βοηθήσω να πορευτούν σε αυτόν τον δρόμο προς την ωριμότητα και να τους δώσω το δώρο της ανεξαρτησίας .

Ιδού μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και εσείς πριν τελειώσει το καλοκαίρι ώστε να καλλιεργήσετε την ανεξαρτησία των παιδιών σας.

Δώστε τους ημερολόγιο

Ζητήστε από τα παιδιά σας να γράψουν μέσα σε αυτό πράγματα που θέλουν να κάνουν. Θα εκπλαγείτε από αυτά που θα διαβάσετε.

Δώστε τους το κινητό σας

Όχι δεν λέω να τους δώσετε το κινητό σας για να παίξουν με αυτό. Οι συσκευές θα πρέπει να μένουν στην άκρη και αυτό σημαίνει ότι και εσείς κάποιες ώρες θα πρέπει να μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας.

Δώστε τους έναν χάρτη

Αν δεν κάνετε ταξίδια ή διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία να εξερευνήσετε την πόλη σας και να επισκεφθείτε μέρη που δεν έχετε πάει ξανά σε αυτά.

Δώστε τους επιλογές

Μερικές φορές το να μάθετε στα παιδιά σας να είναι ανεξάρτητα είναι τόσο απλό όσο το να δίνετε στα παιδιά σας επιλογές. Θέλουν να κάνουν ποδήλατο ή να βγάλουν τον σκύλο βόλτα; Θέλουν να παίξουν μπάλα ή να πάτε μια βόλτα για να φάτε παγωτό; Θέλουν να μάθουν κάτι νέο εκείνη την εβδομάδα ή να πάνε ξανά σε ένα μέρος που τους άρεσε πολύ και το έχουν επισκεφθεί.

Δώστε τους έναν στόχο

Καλοκαιρινή ελευθερία και στόχοι; Τέλειος συνδυασμός! Μπορεί κάποιοι να πιστεύετε ότι αυτά δεν πάνε πακέτο, όμως σε αυτό το άρθρο δεν μαθαίνουμε για το πώς το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για τα παιδιά να μην κάνουν τίποτε και να τα αφήσετε να βαρεθούν. Έχει να κάνει με το πώς να μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο παιδί. Αν το παιδί σας έχει έναν στόχο στο μυαλό του θα το βοηθήσει να απολαύσει το καλοκαίρι του.

Δώστε τους να κάνουν πράγματα

Οι δουλειές... χτίζουν χαρακτήρα. Οι δουλειές... διδάσκουν υπευθυνότητα. Οι δουλειές είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καλλιεργήσετε την ανεξαρτησία στα παιδιά σας. Αν κάνουμε τα πάντα για τα παιδιά μας συνεχώς, μπορεί να μην ξέρουν πώς να είναι αυτοδύναμα. Και μερικοί ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι το να βάζετε τα παιδιά σας να κάνουν δουλειές τους δείχνει ότι τα αγαπάτε.

με πληροφορίες / ελεύθερη μετάφραση από το afineparent.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved