Τα οφέλη της πυρηνικής οικογένειας στην ψυχολογία των παιδιών

Πυρηνική οικογένεια και ανάπτυξη παιδιών.

Μυρτώ Κογεβίνα
Τα οφέλη της πυρηνικής οικογένειας στην ψυχολογία των παιδιών

To μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας και τα σημαντικά θετικά αποτελέσματα και οφέλη συνολικά για τα παιδιά 

Bigstock

Ως πυρηνική οικογένεια ορίζουμε τον τύπο οικογένειας όπου δύο ενήλικες του αντίθετου φύλου, συνήθως παντρεμένοι, μεγαλώνουν παιδιά (είτε βιολογικά είτε θετά) εξαρτώμενα από αυτούς. Με άλλα λόγια, η πυρηνική οικογένεια αποτελείται μόνο από τους γονείς και τα παιδιά τους.

Στις μέρες μας, υπάρχουν πλέον πολλοί τύποι οικογένειας, όπως για παράδειγμα οι μονογονεϊκές, οι διευρυμένες και οι οικογένειες όπου τα παιδιά τα μεγαλώνουν, ως επί το πλείστον, οι παππούδες τους. Είναι σαφές ότι δεν είναι πάντα στο χέρι μας το αν θα δημιουργήσουμε -ή αν θα έχουμε για πάντα- μια πυρηνική οικογένεια, ούτε βέβαια η πυρηνική οικογένεια ταιριάζει απαραίτητα σε όλους. Κάθε τύπος οικογένειας είναι απόλυτα δεκτός, και το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να λάβει ένα παιδί, ανεξαρτήτως του τύπου οικογένειας στην οποία μεγαλώνει, είναι η αγάπη. Ωστόσο, η πυρηνική οικογένεια έχει κάποια σαφή οφέλη όσον αφορά την ψυχολογία του παιδιού, τα οποία αξίζει να ληφθούν υπόψιν.

Τα οφέλη της πυρηνικής οικογένειας

htthi-ethima-paradoseis-oikogeneia.jpg

Tα ήθη και τα έθιμα είναι ένα καταφύγιο, ένα βάλσαμο για τις δύσκολες περιόδους της ζωής των παιδιών

Bigstock

Σε μια πυρηνική οικογένεια, υπάρχει συνοχή και σταθερότητα όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών και το γενικότερο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν. Η σταθερότητα αυτή δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας στα παιδιά, προάγωντας ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και υγιή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Επιπλέον, σε μια πυρηνική οικογένεια δίνεται, συνήθως, μεγαλύτερη έμφαση στην υγεία αλλά και στη μόρφωση των παιδιών, κάτι το οποίο έχει θετικές συνέπειες όσον αφορά τη μελλοντική τους εξέλιξη. Επιπλέον, το γεγονός ότι στην πυρηνική οικογένεια υπάρχουν δύο γονείς ικανοί να φροντίσουν τα παιδιά τους, σημαίνει ότι μπορούν και να “καλύπτουν” ο ένας τον άλλον σε δύσκολες περιόδους, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες κάποιο πρόβλημα πχ του παιδιού να περάσει απαρατήρητο. Από την άλλη πλευρά, καλό είναι σε μια πυρηνική οικογένεια να μην αποκλείονται τελείως και οι υπόλοιποι συγγενείς από τη ζωή των παιδιών, καθώς όλοι -παππούδες, θείοι, ξαδέρφια κ.ο.κ.- παίζουν το ρόλο τους και έχουν πολύτιμα πράγματα να δώσουν στα παιδιά μας!

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

*πρώτη δημοσίευση 18/7/2023

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved