Είναι κακό να έχουν οι γονείς μεγαλύτερη αδυναμία σε ένα από τα παιδιά τους;

Πολλοί γονείς έχουν αδυναμία σε ένα από τα παιδιά τους, δύσκολα όμως θα το παραδεχτούν δημόσια.

Είναι κακό να έχουν οι γονείς μεγαλύτερη αδυναμία σε ένα από τα παιδιά τους;
Bigstock

Η πλειοψηφία των γονιών έχει πράγματι αδυναμία σε ένα από τα παιδιά του.

Ωστόσο, προσπαθούν να διαχειριστούν αυτή την…προτίμηση γιατί δεν ξέρουν πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του άλλου παιδιού τους αλλά και τη σχέση ανάμεσα στα αδέλφια.

Από την άλλη, έρευνα δείχνει ότι τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να πουν ποιο είναι πραγματικά το αγαπημένο παιδί των γονιών τους. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι πώς οι γονείς διαχειρίζονται την αντίληψη των παιδιών τους για την ευνοιοκρατία.

«Προφανώς και δεν έχει κάθε γονιός ένα αγαπημένο παιδί αλλά συμβαίνει σε πολλούς», λέει η Jessica Griffin, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής και παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ. «Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι μητέρες, ιδιαίτερα, δείχνουν μεγαλύτερη εύνοια σε παιδιά που έχουν παρόμοιες αξίες με αυτές και που ασχολούνται περισσότερο με την οικογένεια, σε σχέση με εκείνα που είναι περισσότερο φιλόδοξα και θέλουν να δώσουν βαρύτητα στην καριέρα τους».

Happy Young Family Couple Having Fun Hugging Cute Small Kid Boy Sitting On Floor In Modern Living Ro

Αδυναμία σε ένα παιδί

Πολλοί γονείς έχουν αδυναμία σε ένα παιδί είτε το παραδέχονται είτε όχι. Σε μια μελέτη, έως και το 74% των μητέρων και το 70% των πατέρων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποδειχθεί ότι επιδεικνύουν προνομιακή μεταχείριση σε ένα παιδί τους έναντι των άλλων.

Σε άλλη έρευνα, όταν ερωτήθηκαν οι γονείς, μόλις το 10% παραδέχτηκε ότι είχε ένα αγαπημένο παιδί, υποδηλώνοντας ότι για τις περισσότερες μητέρες και μπαμπάδες, η εκδήλωση αδυναμίας σε ένα παιδί παραμένει ένα καλά κρυμμένο οικογενειακό μυστικό.

Σειρά γέννησης

Η σειρά γέννησης του παιδιού φαίνεται ότι παίζει ρόλο στο ποιο παιδί είναι το αγαπημένο των γονιών. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα του YouGov, οι γονείς που παραδέχτηκαν ότι έχουν ένα αγαπημένο παιδί έδειξαν συντριπτική προτίμηση στο μωρό της οικογένειας, με το 62% των γονέων που έχουν δύο παιδιά να επιλέγουν το μικρότερο. Το 43% των γονέων με τρία ή περισσότερα παιδιά προτιμούν το τελευταίο τους παιδί, το 30% επιλέγει το μεσαίο παιδί και μόλις το 19% να κλίνει προς το μεγαλύτερο.

Η Δρ Vijayeti Sinh κλινική ψυχολόγος στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη υποστηρίζει ότι η ευνοιοκρατία προς ένα μικρότερο παιδί συχνά έχει να κάνει με τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που σχετίζονται με τη σειρά γέννησης καθώς οι γονείς είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με την ανατροφή των παιδιών, έχουν καλύτερη ιδέα για το πώς θέλουν να διαμορφώσουν την παιδική του ηλικία και πώς να διαχειριστούν την καθημερινότητά του.

«Οι γονείς τείνουν να ευνοούν ένα παιδί που τους μοιάζει περισσότερο, τους θυμίζει τον εαυτό τους ή αντιπροσωπεύει αυτό που θεωρούν οι ίδιοι επιτυχία», προσθέτει η Δρ Vijayeti.

Happy Family Preparing Healthy Food Together In Kitchen. People Happiness Cooking Concept

Ψυχολογία παιδιού

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα παιδιά δεν επηρεάζονται από το να είναι το λιγότερο αγαπημένο παιδί.

Αρκεί και οι γονείς να μην δείχνουν έκδηλα και με υπερβολικό τρόπο την αδυναμία τους στο παιδί.

«Αλλά όταν οι γονείς είναι προσεκτικοί στον τρόπο που εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τότε τα παιδιά δεν αισθάνονται ανάξια της αγάπης και της υποστήριξης των γονιών τους», προσθέτει η Δρ Vijayeti Sinh.

Με πληροφορίες από το bbc.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved