Κανέλα: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και με πολλά οφέλη για τον οργανισμό

Βάλτε την κανέλα στη διατροφή σας, κάνει καλό.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Κανέλα: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και με πολλά οφέλη για τον οργανισμό
Bigstock

Η κανέλα δίνει άρωμα και γεύση στα φαγητά και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές για γλυκά, σνακ και ροφήματα. Παράλληλα, έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό λόγω των συστατικών και της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδης δράσης της.

Τα οφέλη της κανέλας για την υγεία σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ενώσεις όπως η κουμαρίνη, το κινναμωμικό οξύ, η ευγενόλη και η κινναμαλδεΰδη, ουσίες με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η κανέλα και τα συμπληρώματα κανέλας μπορούν να ωφελήσουν τη συνολική υγεία της καρδιάς βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση και την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, η κανέλα μειώνει την LDL χοληστερόλη.

Μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στην κανέλα, όπως η κινναμαλδεΰδη, βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και της κυκλοφορίας του αίματος σε όλο το σώμα.

Η κινναμαλδεΰδη μπορεί επίσης να αναστείλει την απελευθέρωση ασβεστίου, το οποίο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τη αγγειοσυστολή των αιμοφόρων αγγείων.

kanela-apwleia-varous.jpg

Ισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Η κανέλα μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος και αυξάνοντας την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, την ορμόνη δηλαδή που βοηθά στη μεταφορά του σακχάρου στο αίμα στα κύτταρα.

Μια μελέτη που περιελάμβανε 40 άτομα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν από τρία έως έξι γραμμάρια κανέλας την ημέρα για 40 ημέρες παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο πριν όσο και μετά το γεύμα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η κανέλα περιέχει αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος προκαλώντας ασθένειες. Τα αντιοξειδωτικά επίσης ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας το σώμα από βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved