Βασιλόπιτα κέικ ή βασιλόπιτα τσουρέκι; Η διατροφική αξία και οι θερμίδες

Όλα όσα θέλετε μάθετε πριν αποφασίσετε ποια συνταγή θα φτιάξετε φέτος.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Βασιλόπιτα κέικ ή βασιλόπιτα τσουρέκι; Η διατροφική αξία και οι θερμίδες
Bigstock

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση το έθιμο της βασιλόπιτας έχει τις ρίζες του στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και μέχρι σήμερα η βασιλόπιτα δεν λείπει από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Οι συνταγές ποικίλουν και στο διαδίκτυο θα βρείτε κάθε πιθανή εκδοχή: βασιλόπιτα γεμιστή, με ζάχαρη, χωρίς, vegan, σοκολατένια. Οι πιο κλασικές είναι η βασιλόπιτα κέικ και η βασιλόπιτα τσουρέκι, οι οποίες διαφέρουν όχι μόνο ως προς την εκτέλεση της συνταγής, αλλά και ως προς τη διατροφική αξία.

Εάν δεν ξέρετε ποια από τις δύο να φτιάξετε, οι παρακάτω πληροφορίες πιθανά να σας φανούν χρήσιμες.

Βασιλόπιτα κέικ Vs βασιλόπιτα τσουρέκι

Ας ξεκινήσουμε από την βασιλόπιτα κέικ. Είναι αφράτη, βουτυρένια, με μπαχαρικά και άρωμα πορτοκαλιού, τουλάχιστον εάν ακολουθήσετε την κλασική συνταγή, όπως αυτήν του Άκη που θα βρείτε εδώ. Η εκδοχή αυτή περιέχει μπόλικο βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, γάλα και η διατροφική της αξία ανά 100 γραμμάρια είναι η εξής:

  • Θερμίδες: 442 kcal
  • Λιπαρά: 23 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 51 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 22 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 7,1 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
  • Αλάτι: 0,28 γραμμάρια
https://www.instagram.com/p/C1WVgODqIM-/

Η βασιλόπιτα τσουρέκι περιέχει σχεδόν τα ίδια ακριβώς υλικά αλλά σε διαφορετικές ποσότητες. Αυτό κάνει και ητ διαφοράτη. Στη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για παράδειγμα που θα βρείτε εδώ, η διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια της βασιλόπιτας τσουρέκι είναι η εξής:

  • Θερμίδες: 334 kcal
  • Λιπαρά: 13 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 48 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 22 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 8 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 1,8 γραμμάριο
  • Αλάτι: 0,1 γραμμάρια

Συμπέρασμα; Αν και οι θερμίδες είναι λίγοι-πολύ οι ίδιες, η βασιλόπιτα τσουρέκι έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία: έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, λιγότερους υδατάνθρακες, περισσότερη πρωτεΐνη, περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερο αλάτι. Στην πραγματικότητα βέβαια, οι διαφορές τους είναι πολύ μικρές ποσοτικά, συνεπώς όποια και αν τελικά επιλέξετε να φτιάξετε, καλό είναι να μην το παρακάνετε με την ποσότητα.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι και οι δύο συνταγές περιέχουν μαστίχα, μαχλέπι και άλλα μπαχαρικά που είναι πηγή αντιοξειδωτικών.

Τέλος, ακόμα και για αυτές τις δύο εκδοχές οι συνταγές μπορούν να διαφέρουν σημαντικά. Μπορείτε για παράδειγμα να φτιάξετε βασιλόπιτα τσουρέκι με μέλι αντί για ζάχαρη, βασιλόπιτα κέικ με λάδι αντί για βούτυρο ή χωρίς αυγά. Η διατροφική και η θερμιδική αξία φυσικά θα αλλάξει αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved