Σπόροι chia και απώλεια βάρους: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τελικά βοηθούν οι σπόροι chia στην απώλεια βάρους; 

Σπόροι chia και απώλεια βάρους: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Οι σπόροι chia έχουν υψηλή διατροφική αξία και ανήκουν στην κατηγορία των σούπερ τροφών. Η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με μία ποικιλία από οφέλη για τον οργανισμό. Τι ισχύει, όμως, με την απώλεια βάρους;

Σπόροι chia και απώλεια βάρους

Δύο κουταλιές της σούπας σπόροι chia έχουν περίπου 10 γραμμάρια φυτικές ίνες, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 40% της προτεινόμενης ημερήσιας ποσότητας κατανάλωσης. Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες φαίνεται να ενισχύει την απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015, 30 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά έχουν την ίδια επίδραση στο αδυνάτισμα με μία πιο απαιτητική δίαιτα.

Εκτός των παραπάνω, δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένα οι σπόροι chia βοηθούν στο αδυνάτισμα και αυτό γιατί ο αριθμός των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω στο θέμα αυτό είναι περιορισμένος.

Μία από αυτές είναι μελέτη του 2009, στην οποία συμμετείχαν 90 υπέρβαρα άτομα τα οποία κατανάλωναν είτε 25 γραμμάρια σπόρων chia διαλυμένα σε νερό πριν το πρώτο και το τελευταίο γεύμα της ημέρας τους, είτε placebo. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η κατανάλωση chia δεν φαίνεται να έχει κάποια επίδραση στο σωματικό βάρος.

Επίσης, οι σπόροι chia έχουν σχετικά αυξημένο αριθμό θερμίδων. Δύο κουταλιές της σούπας έχουν 138 θερμίδες και 9 γραμμάρια λιπαρά. Όταν καταναλώνονται με μέτρο παρατείνουν την αίσθηση κορεσμού μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων μέσα στη μέρα.

Oatmeal Bowl. Oat Porridge With Banana, Blueberry, Walnut, Chia Seeds And Oat Milk For Healthy Break

Σπόροι chia: Τα οφέλη

Οι σπόροι chia δεν περιέχουν πολλές βιταμίνες, είναι όμως καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Επίσης, δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή και πολυφαινολικές ενώσεις. Η τακτική κατανάλωση αντιοξειδωτικών βοηθά μακροπρόθεσμα τη συνολική υγεία ενώ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εντάξετε τους σπόρους chia στη διατροφή σας. Ένας είναι στο πρωινό σας γεύμα και παρακάτω μπορείτε να βρείτε μία πολύ εύκολη συνταγή για overnight oats.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved